Aufrichtová: V Bratislave sa opatrenia dodržiavajú, sloboda prejavu nesmie obmedziť bežný život

TA3 TASR
5.8.2021 15:44

Sloboda prejavu a právo na verejné deklarovanie názoru nesmú byť uplatňované na úkor bezpečného života ani za cenu porušovania zákonov. Na margo štvrtkových protestov v Bratislave to skonštatovala starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová. Zdôraznila, že Bratislava je mesto, kde sa protipandemické opatrenia dodržiavajú.

Aufrichtová: V Bratislave sa opatrenia dodržiavajú, sloboda prejavu nesmie obmedziť bežný život
TASR/Pavol Zachar (ilu)

Protestujúci ohrozujú bezpečnosť

"Pri Prezidentskom paláci prebieha zhromaždenie, ktorého účastníci sa pokúšajú bezpečný život priamo atakovať - priamymi útokmi, konfliktmi, výtržníctvom a pokusmi o blokovanie dopravy. Ale tiež zhromažďovaním veľkého počtu ľudí v období pandémie bez rúšok či respirátorov," poznamenala šéfka staromestskej samosprávy.

Protestujúcim odkázala, že slovenská metropola je mestom, kde ľudia dodržiavajú protipandemické opatrenia. Vidno to podľa nej aj na kultúrnych podujatiach mestskej časti. Okrem nosenia rúšok či respirátorov je to aj vakcinácia. "História ukazuje, že pandémie sa dajú zvládnuť, ťažké časy sa dajú prekonať. Rozumne, disciplinovane, spolu," povedala Aufrichtová.

V rámci bezpečnosti vykonala mestská časť niekoľko opatrení, vrátane opätovného dočasného zatvorenia Grassalkovichovej záhrady. Spolu s políciou priebeh protestov naďalej monitoruje. Samospráva tiež pripomína, že ak nastanú skutočnosti, ktoré by viedli k zákazu zhromaždenia, ako je napríklad páchanie trestných činov, podnecovanie k násiliu alebo potláčanie základných ľudských práv, je mestská časť pripravená zhromaždenie rozpustiť. "Ide o krajné riešenie, preto vyzývame organizátorov a aj účastníkov zhromaždenia, aby sa zdržali akéhokoľvek protiprávneho konania a aby tiež neblokovali dopravu," vyzýva mestská časť.

Bratislavský magistrát vyslovuje dôrazný nesúhlas s akýmkoľvek blokovaním ciest, zastávok a prostriedkov MHD, so zamedzením bezpečného prechodu pre nezainteresovanú verejnosť z podchodu smerom k zastávkam a priechodom pre chodcov (zvolávateľ by mal na tento účel zabezpečiť bezpečný obchádzkový koridor) a poškodzovaním zelene zhromaždenými.

Na Hodžovom námestí a na Námestí slobody v Bratislave sa vo štvrtok protestuje proti očkovaniu, testovaniu, pandemickým opatreniam, predstaviteľom vlády a parlamentu, proti prezidentke SR Zuzane Čaputovej i médiám. Protesty doteraz narušili niekoľkominútové blokácie ciest pri Hodžovom námestí i pri Námestí slobody. Chvíľku blokovalo Panónsku cestu 12 áut. Polícii sa doteraz podarilo v krátkom čase zakročiť a dlhším blokáciám zabrániť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok