Nevhodnosť podania vakcín môže posúdiť iba lekár, pripomenulo ministerstvo

TA3 TASR
5.8.2021 15:30

Posúdiť kontraindikácie očkovania môže lekár, ktorý pozná zdravotný stav pacienta. To platí nielen o očkovaní proti ochoreniu COVID-19, ale aj pri podávaní iných vakcín. V prípade indikácie liečiv alebo voľby najvhodnejšieho medicínskeho postupu je situácia obdobná. V stanovisku to pripomenul komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.

Viac ako polovica dospelých v EÚ je úplne zaočkovaná
TASR/Roman Hanc

Iba lekár pozná stav pacienta

MZ upozorňuje, že na základe stručného popisu diagnózy cez elektronickú komunikáciu či telefonicky nie je v právomoci operátora infolinky ministerstva alebo Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) zaujať stanovisko k vhodnosti očkovania. Môže tak urobiť iba lekár, ktorý pozná zdravotný stav pacienta a má prístup k jeho zdravotnej dokumentácii.

"Ak pacient požiada svojho lekára prostredníctvom elektronickej komunikácie, napríklad cez email, o vyjadrenie sa k vhodnosti očkovania, je možné v istých situáciách zaujať stanovisko aj uvedenou formou. Samozrejme, očkovanie sa riadi stavom pacienta pred samotnou aplikáciou vakcíny," vysvetlila hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecné lekárstvo Adriana Šimková. Zároveň zdôraznila, že rozhodnutie je výlučne v rukách lekára.

V prípade, že si záujemca o očkovanie nie je istý vakcináciou, mal by sa obrátiť na všeobecného lekára alebo špecialistu. "V odôvodnených prípadoch vám bude špecialistom vystavené potvrdenie o dočasnej alebo trvalej kontraindikácii očkovania proti ochoreniu COVID-19," dodal rezort zdravotníctva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok