Vedeli ste? Aj niektoré lieky môžu zvyšovať riziko infekcie koronavírusu

TA3/bd
5.8.2021 09:15

Predpísané lieky vám majú zdravie zlepšiť, nie ho ohroziť. Od začiatku pandémie však lekári zisťovali, či niektoré z nich môžu mať na organizmus nepriaznivý účinok. Odborníci sa domnievajú, že k tomu môže dôjsť z dvoch dôvodov: Lieky môžu potenciálne zvýšiť riziko infekcie COVID-19 alebo mať za následok závažnejší priebeh ochorenia.

Vedeli ste? Aj niektoré lieky môžu zvyšovať riziko infekcie koronavírusu
Pixabay

Podrobne sme sa pozreli na výskum predmetných liekov, medzi ktoré patria inhibítory protónovej pumpy (PPI) na pálenie záhy, imunosupresíva a lieky na liečbu vysokého krvného tlaku.

Lieky na pálenie záhy a COVID-19

Táto správa znie alarmujúco, ale odborníci v oblasti medicíny varujú ľudí, aby neprepadali panike: Štúdia z júla 2020 v časopise American Journal of Gastroenterology, ktorá vyplynula z prieskumu medzi viac ako 53 000 Američanmi, naznačuje, že ľudia, ktorí používali lieky na pálenie záhy denne mali výrazne zvýšené šance na pozitívny test na COVID-19.

lieky Pixabay

PPI fungujú tak, že neutralizujú vašu žalúdočnú kyselinu. Prečo by teda ovplyvňovali vaše riziko koronavírusu? Vedci sa rozhodli preskúmať vzťah medzi PPI a COVID-19 na začiatku pandémie, keď u pacientov začali vidieť zvýšený počet tráviacich symptómov. Dozvedeli sa, že koronavírus sa vylučuje do slín a potom ho možno prehltnúť do žalúdka. Za normálnych okolností by mala byť žalúdočná kyselina schopná ľahko zničiť patogény (vrátane koronavírusov) predtým, ako sa dostanú do vášho gastrointestinálneho traktu.

Lieky PPI však znižujú kyslosť pH vášho čreva, čo znižuje jeho schopnosť zabíjať mikróby a vírusy sa ľahšie uchytia. Podľa analýzy z júla 2018 v Annals of Pharmacotherapy majú užívatelia PPI vyšší výskyt črevných infekcií, ako je salmonela. Na rozdiel od salmonely sa nový koronavírus zameriava skôr na pľúca, než na vaše črevo.

lieky Pixabay

Imunosupresíva a COVID-19

Ľudia s oslabenými imunitnými príznakmi z koronavírusu majú väčšiu pravdepodobnosť vážnejšej choroby. Lieky, ktoré oslabujú imunitnú odpoveď, ako sú chemoterapeutické činidlá, kortikosteroidy a imunosupresíva podávané pacientom po transplantácii vás vystavujú riziku vážnejšieho priebehu ochorenia. Pacienti, ktorí sa počas užívania týchto liekov nakazia, majú väčšiu pravdepodobnosť hospitalizácie.

Ako zdravý imunitný systém funguje pri ničení patogénov? Lymfocyty, ktoré sú typom bielych krviniek, identifikujú infikované bunky a zabíjajú ich tak, aby sa v nich vírus nemohol replikovať. Biele krvinky tiež produkujú protilátky, ktoré sa kombinujú s antigénmi, čo zabraňuje vírusu infikovať nové bunky. Lymfocyty a protilátky môžu navyše spôsobiť, že vaše telo bude chrliť chemikálie, ako sú interferóny a cytokíny, ktoré vášmu imunitnému systému pomáhajú „vyhladiť“ choroby.

lieky Pixabay

Keď však užívate lieky, ktoré potláčajú vašu imunitnú odpoveď, vaše telo nemôže účinne bojovať proti patogénom. Napríklad mnohé látky používané u pacientov s rakovinou majú buď nepriaznivý vplyv na lymfocyty alebo na schopnosť vytvárať protilátky, takže máte menej buniek, ktoré vám pomôžu v boji proti infekcii. V dôsledku toho môžete mať vyššiu vírusovú záťaž ako niekto s plne fungujúcim imunitným systémom.

Lieky na krvný tlak a COVID-19

Vedci sa zamerali aj na lieky na krvný tlak, pretože koronavírus infikuje bunky väzbou na enzým ACE2, ktorý je zodpovedný za reguláciu krvného tlaku. Lekárska obec teoretizovala, že niektoré lieky na krvný tlak, ACE inhibítory a blokátory receptorov angiotenzínu, môžu zvýšiť množstvo ACE2 na bunkových povrchoch, čím sa zvyšuje riziko infekcie a závažnosti ochorenia.

srdce Pixabay

Čo urobiť, ak sa obávate svojich liekov?

Dôležité je, aby ste neprestali užívať predpísané lieky svojvoľne. Vždy sa poraďte s lekárom. Mohli by ste si ešte viac ublížiť. Ak máte otázky týkajúce sa bezpečnosti vašich liekov, obráťte sa na svojho lekára. 

INFO: Informácie o covide sa neustále menia, čo je pre pacientov rovnako frustrujúce ako pre lekárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok