Detská triaška: U bábätiek môže spôsobiť záchvaty aj stratu vedomia

TA3/bd
4.8.2021 18:00

Pretože ročné deti nedokážu efektívne komunikovať svoje pocity, väčšina ich správania je neverbálna. To znamená, že matka musí s materským citom a poznaním kvalifikovane odhadnúť, čo jej bábätko trápi, alebo vziať dieťa k pediatrovi. Malé dieťa, ktoré sa stále trasie, môže mať niekoľko problémov, od zdravotného stavu až po emocionálny.

Detská triaška: U bábätiek môže spôsobiť záchvaty aj stratu vedomia
baby dieťa

Nízky obsah cukru v krvi

Zatiaľ čo nízka hladina cukru v krvi u batoliat je diagnostikovaná len zriedka, tento stav môže byť spôsobený vrodenou chybou pankreasu alebo lymfatického systému. Príznaky možnej hypoglykémie u batoľaťa sú podráždenosť, náhodný plač, potenie, bledosť a chvenie.

Môže mať problémy s držaním fľašky, pôsobiť nemotornejšie ako obvykle. Matka si môže všimnúť nečakane zvýšenú chuť do jedla, pretože sa telo pokúša kompenzovať nedostatočné množstvo glukózy. Malé deti s neliečenou, veľmi nízkou hladinou cukru v krvi môžu dostať záchvaty a nakoniec aj stratiť vedomie.

TIP: Aj niektoré lieky môžu vyvolať triašku dieťaťa, najmä lieky, ktoré pôsobia na hladinu cukru v krvi alebo úroveň hydratácie.

dieta babatko plač FreePik

Hypertyreóza

Ďalší relatívne zriedkavý stav u batoliat a detí je hypertyreóza, ktorá vie spôsobiť akési chvenie, pretože štítna žľaza produkuje nadmerné množstvo hormónov regulujúcich rast a svalový tonus. Nadmerná stimulácia metabolizmu periférnych tkanív môže u hypertyreózy spôsobiť príznaky ako triaška a nervozita, zrýchlené dýchanie a srdcový tep, periodické horúčky a vypúlené oči. Väčšina prípadov hypertyreózy u batoliat je dôsledkom Graves-Basedowovej choroby, autoimunitné ochorenie spojené s hyperfunkciou štítnej žľazy. Štítna žľaza môže byť zväčšená, nadmieru prekrvená a môžu sa tvoriť uzly.

dieťa plač FreePik

Febrilné záchvaty

Febrilné záchvaty u dojčiat, batoliat a malých detí sú výsledkom náhleho zvýšenia telesnej teploty. Obvykle spôsobujú nekontrolovateľné chvenie nôh a rúk, po ktorom často nasleduje strata vedomia. Väčšina febrilných záchvatov netrvá dlhšie ako päť minút a nie sú pre dieťa škodlivé. Ak má však ročné dieťa opakovane febrilné záchvaty, malo by byť vyšetrené pediatrom, ktorý mu predpíše lieky podobné antiepileptickým. 

babatko plač choroba Pixabay

Infekcie a horúčky

Infekcie môžu u batoliat spôsobiť horúčku, ktorá spôsobuje zimnicu, triašku a začervenanú tvár. Silné chvenie tela môže byť dôsledkom vírusových infekcií, ako je meningitída, encefalitída alebo iné infekcie nervového systému. 

Malé batoľatá sa zdajú byť v jednej minúte v poriadku a ďalšiu sú extrémne choré, s náhlym zvýšením telesnej teploty, vracaním alebo inými príznakmi infekcie. Horúčky nad 38°C by však mal riešiť lekár čo najskôr, pretože vysoké horúčky spôsobujú ťažké záchvaty.

Tip: Na zmiernenie horúčky sa u batoliat podáva dojčenský ibuprofen alebo paracetamol pod dohľadom lekára.

Témy: liek
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok