Turecký premiér Erdogan príde na návštevu Nemecka

SITA
27.10.2012 10:06

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan zavíta budúci týždeň do Nemecka, kde ho privíta kancelárka Angela Merkelová. Erdogan pricestuje do Berlína spoločne s ministrom zahraničných vecí Ahmetom Davutogluom a slávnostne otvoria novú budovu veľvyslanectva prevažne moslimskej krajiny.

Turecký premiér Erdogan príde na návštevu Nemecka
ČTK

V stredu bude Erdogan s líderkou najväčšej európskej krajiny diskutovať na aktuálne politické témy vrátane ďalšieho postupu v Sýrii, potvrdil v piatok Merkelovej hovorca Steffen Seibert.

Turecko a Nemecko majú dlhodobo úzke vzťahy, keďže v najvplyvnejšej krajine EÚ žije najväčšia turecká menšina na svete. Tá pozostáva z približne troch miliónov ľudí, ktorí sú potomkami pracovnej sily pozvanej do Nemecka v 60. rokoch. Oveľa horší je aktuálny stav vzťahov medzi Tureckom a Sýriou, ktoré sa narušili po vypuknutí povstania proti Asadovmu režimu a tureckej podpore povstalcov. Na bod mrazu sa dostali na jar, keď Turci obvinili Damask zo zostrelenia ich stíhačky, čo sa ukázalo ako neopodstatnené. Aktuálne medzi krajinami panuje výrazné napätie pre raketové útoky z územia Sýrie, na ktoré Turci odpovedajú rovnakou mincou. Napätie eskalovalo aj po nedávnom zadržaní sýrskeho dopravného lietadla, v ktorom Turci hľadali ruské zbrane určené na boj Asadovho režimu proti povstalcom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok