Francúzsko bude preplácať všetky interrupcie

TASR
27.10.2012 09:29

Dolná komora francúzskeho parlamentu v piatok schválila zákon, na základe ktorého bude poisťovňa plne preplácať všetky interrupcie a neplnoleté osoby dostanú antikoncepciu zdarma.

Francúzsko bude preplácať všetky interrupcie
SITA

Štátne zdravotné poistenie v súčasnosti zaručuje, že celá suma za umelé prerušenie tehotenstva je preplácaná len neplnoletým osobám a chudobným, pričom ostatným ženám sa prepláca do 80 percent nákladov za zákrok. A tieto výdavky môžu byť v niektorých prípadoch až 450 eur. Antikoncepcia sa prepláca čiastočne.
Návrh zákona schválený francúzskou dolnou komorou parlamentu, Národným zhromaždením, zaručuje, že všetky interrupcie budú zdarma a dievčatám od 15 do 18 rokov bude preplácaná aj antikoncepcia. Odhlasovaný návrh zákona teraz pôjde do hornej komory parlamentu, Senátu, ktorý ho pravdepodobne takisto schváli.
"Ženy, ktoré chcú prerušiť neželané tehotenstvo, majú právo na náhradu nákladov: uzákonenie práva vybrať si prerušenie tehotenstva je povinnosťou štátu," uvádza sa v texte návrhu zákona.
Niektoré skupiny sa sťažujú, že cena za interrupciu je len jednou prekážkou v dostupnosti zákroku. Tvrdia, že zákrok ponúka iba málo lekárov a je potrebných viac informácií o tom, kto interrupcie vykonáva. Na základe zákona nebude náhrada výdavkov presahovať 450 eur - a niektorí poskytovatelia zdravotníckych služieb vo Francúzsku si za umelé prerušenie tehotenstva účtujú ešte vyššiu sumu.

Kým niektoré časti francúzskej spoločnosti sa stavajú proti právu na interrupciu, táto záležitosť sa len zriedkavo dostáva do hlavných správ médií. Francúzsko patrí k tým európskym krajinám, ktoré umožňujú neplnoletým ísť na interrupciu bez súhlasu rodičov, a  roku 1988 bol prvou krajinou, ktorá povolila užívanie tabletky na vyvolanie potratu RU-486. Tá ukončuje tehotenstvo tak, že vyvoláva odtrhnutie embrya od steny maternice.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok