Extrémne zhoršenie ovzdušia. Pre mohutný požiar pri Aténach majú ľudia ostať doma a zatvárať okná

TA3 TASR
4.8.2021 13:25

Požiar severne od Atén spôsobil v stredu prudký nárast koncentrácie pevných prachových častíc v ovzduší v gréckej metropole.

Grécky rezort zdravotníctva uviedol, že v centre Atén zaznamenali 465 mikrogramov jemných prachových častíc v ovzduší na meter kubický. Pre porovnanie, v Európskej únii sa za hraničnú hodnotu považuje 50 mikrogramov na meter kubický vzduchu.

Situáciu v Grécku komplikuje extrémne sucho, vlna horúčav a silný vietor. V dôsledku rozsiahleho požiaru na severnom okraji gréckej metropoly sa nad Aténami vznášal veľký oblak dymu. V dôsledku vetra sa dym posúval ponad centrum mesta smerom na juh, píše DPA. Miestne úrady vyzvali obyvateľov, aby podľa možnosti zostali doma a nechali okná i dvere zatvorené.

Hodnoty sa menia z hodiny na hodinu podľa toho, aký silný je vietor a z ktorej strany fúka. Hasičom sa medzičasom podarilo požiar z veľkej časti dostať pod kontrolu.

Podľa Európskej environmentálnej agentúry je kvalita ovzdušia v gréckom hlavnom meste zvyčajne označovaná stupňom "mierna" - v priebehu roka sa priemerné znečistenie pohybuje okolo desať až 15 mikrogramov za deň.

Veľký lesný požiar, ktorý na severe Atén vypukol v utorok, značne zhoršil kvalitu ovzdušia. Až do vzdialenosti niekoľkých kilometrov mali obyvatelia na balkónoch popol a nad časťami gréckej metropoly sa vznášal opar. V niektorých oblastiach bola viditeľnosť obmedzená len na niekoľko stoviek metrov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok