Peniaze z fondu obnovy niektoré štáty už dostali. Na Slovensko prídu na jeseň

TA3 TASR
4.8.2021 12:11

Zatiaľ čo niektoré členské štáty EÚ už v tomto týždni prvé peniaze na realizáciu plánu obnovy a odolnosti od EÚ dostali, Slovensko bude na prvú tranžu vo výške približne 800 miliónov eur čakať ešte minimálne niekoľko týždňov.

Vlajky Európska únia Slovenská republika 1140 px (TASR/Michal Svítok)
TASR/Michal Svítok

Každá krajina má individuálne procesy

Dohoda o financovaní totiž podlieha schváleniu vládou SR, a tá v súčasnosti nezasadá. Informovala o tom vedúca oddelenia komunikácie Národnej implementačnej a koordinačnej autority Barbora Belovická. Najbližšie zasadnutie vlády je naplánované na druhú polovicu augusta.

Vyplatenie finančnej alokácie z fondu obnovy a odolnosti, ako aj podrobné finančné procesy v tejto súvislosti špecifikuje dohoda o financovaní, ktorá bola na európskej úrovni schválená 23. júla. „Každá členská krajina má individuálne vnútroštátne legislatívne procesy, ktoré upravujú postup pred podpísaním tejto dohody medzi členským štátom a Európskou komisiou. 

Na Slovensku dohoda o financovaní podlieha schváleniu vládou, ktorá splnomocní predsedu vlády na jej podpis. Vzhľadom na tento fakt môžeme predfinancovanie vo výške 13 % z celkovej alokácie pre Slovensko očakávať približne na jeseň tohto roka,“ uviedla Belovická.  

Od čoho závisí poradie?

Európska komisia v utorok (3. 8.) informovala, že už vyplatila Belgicku, Luxembursku a Portugalsku takmer tri miliardy eur v rámci predbežného financovania ich národných plánov obnovy a odolnosti. Tlačová hovorkyňa Zastúpenia EK na Slovensku Ingrid Ludviková predpokladá, že vyplácanie bude pokračovať aj počas augusta, keď sa očakáva, že členské štáty dokončia svoje príslušné vnútroštátne postupy, ktoré im umožnia dokončiť dohody o financovaní. 

„Poradie, v ktorom budú členské štáty dostávať platby predbežného financovania, závisí od poradia, v akom sa vykonávajú dohody o financovaní a úveroch s každým členským štátom,“ spresnila Ludviková.

Hoci Slovensko nie je medzi prvými krajinami EÚ, ktoré peniaze na realizáciu plánu obnovy dostanú, nespomalí to podľa Belovickej jeho samotnú realizáciu. „Slovensko nemá problém s likviditou a zabezpečovaním financovania,“ dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok