V Česku sa zrazili vlaky. Hlásia obete, zranenia utrpeli desiatky ľudí

TA3 TASR
4.8.2021 09:08

Počet obetí zrážky dvoch vlakov pri západočeskej obci Milavče v Plzenskom kraji, ku ktorej došlo v stredu ráno, sa zvýšil na tri - okrem oboch rušňovodičov zomrela aj jedna z cestujúcich. Počet obetí nešťastia potvrdila aj polícia.

Vlak zrejme išiel na červenú

Rušňovodič rýchlika Západní expres smerujúceho z Mníchova do Prahy, zrejme prešiel na červenú a zrazil sa s osobným vlakom Os 7406 idúcim z Plzne do Domažlíc. Nejaký čas sa po ňom pátralo, respektíve čakalo na to, či sa podarí jeho telo nájsť v zdemolovanej kabíne vlaku. Informácia, že ním bol nemecký občan, sa podľa iDNES.cz nepotvrdila.

Pri nehode sa zranili desiatky ľudí, pričom päť osôb je vo vážnom stave, niekoľko má stredne ťažké zranenia a ďalší utrpeli ľahké zranenia a sú mimo ohrozenia života. Ako uviedla hovorkyňa krajskej záchrannej služby Mária Svobodová, zranení majú odreniny, zlomeniny, pomliaždeniny v oblasti brucha a hrudníka a niektorí budú musieť podstúpiť operáciu.

Zranených transportovali pomocou pozemnej i leteckej záchrannej služby do nemocníc - po 10.00 h boli už všetci z miesta nehody odvezení. O troch nemecky hovoriacich pacientov sa postarali záchranári z Nemecka.

Minister dopravy Karel Havlíček v súvislosti s možnou príčinou nehody uviedol, že rýchlik Ex 351 prešiel návestidlom v polohe stáť vo výhybni Radonice a následne sa zrazil s osobným vlakom typu RegioShark. Reportér ČT24 Jan Beránek okolnosti nehody priblížil s tým, že vlaky sa mali stretnúť vo výhybni, no Západní expres zrejme nepočkal na vykrižovanie v Radoniciach a vyrazil v protismere na jednokoľajnej trati smerom do Plzne. 

Dopravu chcú obnoviť ďalší deň

Česká Správa železníc na účte na Twitteri uviedla, že po tom, čo Železničná inšpekcia ukončí vyšetrovanie, začnú sa práce na odstraňovaní následkov nehody. Prevádzka na úseku trate číslo 180 medzi stanicami Domažlice a Blížejov by sa mala podľa predpokladov obnoviť vo štvrtok ráno.

Generálny inšpektor Jan Kučera uviedol, v tejto chvíli nie je možné vylúčiť technickú chybu ani chybu rušňovodiča. Dodal, že škody budú siahať do výšky desiatok miliónov českých korún. V ČR ide o najväčšiu železničnú nehodu od minulého roku, keď sa 7. júla čelne zrazili dva osobné vlaky na jednokoľajovej trati pri obci Pernink v okrese Karlove Vary, pričom si vyžiadala dve obete a 24 zranených.

Ministerstvo zahraničných vecí SR zatiaľ nemá informácie o tom, že by medzi zranenými pri zrážke vlakov v Českej republike mali byť aj občania SR. "Na Zastupiteľský úrad SR v Prahe sa v tejto súvislosti doteraz neobrátil žiadny občan SR. Sme však v kontakte s miestnymi úradmi," konštatoval rezort. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok