Guvernér New Yorku mal podľa vyšetrovania sexuálne obťažovať viacero žien

TA3 TASR
3.8.2021 18:38

Z výsledkov vyšetrovania vyplýva, že guvernér amerického štátu New York Andrew Cuomo sexuálne obťažoval viacero súčasných a bývalých štátnych zamestnankýň. Oznámila to v utorok generálna prokurátorka štátu New York Letitia Jamesová.

Viaceré ženy ho obvinili

"Guvernér Cuomo sexuálne obťažoval súčasné a bývalé štátne zamestnankyne a porušoval federálne a štátne zákony," uviedla Jamesová na tlačovej konferencii s odvolaním sa na výsledky rozhovorov a dôkazy. Tie podľa nej odhalili "hlboko znepokojujúci, ale jasný obraz". Guvernér podľa záverov nezávislého vyšetrovania takisto obťažoval aj osoby mimo prostredia vlády.

Jamesová vyšetrovaním v marci poverila dvoch právnikov po tom, ako viacero žien Cuoma obvinilo, že sa nevhodne dotýkal a sexuálne obťažoval ženy, ktoré s ním pracovali – alebo ktoré stretol na verejných udalostiach. Cuomo tieto obvinenia odmietal rovnako ako výzvy na rezignáciu. Vyšetrovatelia poverení Jamesovou podľa AP zistili, že v Cuomovej administratíve panovalo "nepriateľské pracovné prostredie", kde bol rozšírený "strach a zastrašovanie".

Vypočuli aj členov vlády

Vyšetrovatelia vypočuli 179 ľudí vrátane navrhovateľov, súčasných a bývalých členov vlády štátu New York, policajtov a ďalších zamestnancov a osôb, ktoré pravidelne prichádzali s Cuomom do styku. Zákonodarné zhromaždenie štátu New York si takisto najalo právnikov s cieľom vyšetriť Cuomovo konanie a ďalšie obvinenia z priestupkov, píše AP. Predmetom vyšetrovania je aj guvernérov postup v spojitosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2.

Niektorí členovia justičného výboru dolnej komory zákonodarného zhromaždenia podľa AP tvrdia, že Jamesovej správa by mohla byť "rozhodujúca" pre vyšetrovanie s cieľom impeachmentu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok