Veľa proteínu v strave nám môže poškodiť zrak: Nie je vylúčená ani slepota

TA3/bd
3.8.2021 18:00

Aj keď vaše telo potrebuje dostatočné množstvo bielkovín na stavbu a opravu svalového tkaniva a syntézu základných zlúčenín, ako sú enzýmy, príliš veľa zvyšuje riziko rôznych problémov, najmä ak väčšina pochádza zo živočíšnych zdrojov. Porozprávajte sa so svojím lekárom o množstve bielkovín vo vašej strave, ak máte problémy s očami.

Veľa proteínu v strave nám môže poškodiť zrak: Nie je vylúčená ani slepota
Pixabay

Nadbytok bielkovín a zdravie

Prebytočné bielkoviny sa v strave ukladajú rovnako ako prebytočné sacharidy alebo tuky, ako telesný tuk, ak je vaša celková denná kalorická spotreba väčšia ako množstvo kalórií, ktoré spálite. Nadváha alebo obezita zvyšuje pravdepodobnosť vzniku cukrovky typu 2, čo je stav, ktorý môže ovplyvniť zdravie očí. Príliš veľa bielkovín vo vašej strave môže tiež spôsobiť hnačku, nevoľnosť a dehydratáciu a zvýšiť riziko obličkových kameňov, ochorenie obličiek, osteoporózy a niektorých typov rakoviny.

oci zrak Pixabay

Očné problémy súvisiace s diabetom

U diabetika je o 60 percent vyššia pravdepodobnosť rozvoja katarakty. Môže sa vyvinúť aj v mladšom veku, no tento stav vie byť agresívnejší ako u nediabetikov. Riziko glaukómu, problému, ktorý vzniká vtedy, keď nahromadený tlak v oku bráni krvi dostať sa do zrakového nervu a sietnice, je u diabetikov o 40 percent vyššie. S cukrovkou je spojený aj makulárny edém alebo prebytočná tekutina v oku a retinopatia. Stavy, pri ktorých kapiláry oka napučiavajú a môžu sa poškodiť.

oci zrak Pixabay

Vplyv mŕtvice na oči

Zdroje živočíšnych bielkovín ako červené mäso, hydina, mliečne výrobky môžu mať vysoký obsah celkových nasýtených tukov. Nadmerná konzumácia nasýtených tukov je zase spojená s kardiovaskulárnymi ochoreniami a mozgovou príhodou. Veľké percento ľudí, ktorí prekonali mozgovú príhodu, hlási neskôr problémy so zrakom. 

jedlo Pixabay

Môžu sa pohybovať od slepoty v jednom oku alebo časti zorného poľa v jednom alebo oboch očiach, až po dvojité videnie, vnímanie predmetov na inom mieste, ako sú, alebo problémy s rozpoznaním farieb alebo hĺbky. Obmedzenie príjmu živočíšnych bielkovín, výber nízkotučných jedál, ako je hydina bez kože alebo odtučnené mlieko a konzumácia väčšieho množstva bielkovín rastlinného pôvodu, ako sú fazuľa, strukoviny, orechy a semená, môžu pomôcť znížiť pravdepodobnosť mozgovej príhody.


strukoviny Pixabay

Odporúčaný príjem bielkovín

Priemerný muž by mal prijať denne približne 60 gramov bielkovín, zatiaľ čo žena potrebuje asi 40 gramov denne. Dajte si na raňajky jeden odtučnený jogurt, na obed šálku fazuľovej polievky a na večeru grilovaného lososa a máte vyplnenú spotrebu bielkovín. Vrcholoví športovci, ako napríklad vzpierači, môžu denne spotrebovať, samozrejme, bielkovín viac. 

Témy: dieťa Slepota
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok