Golfista Sabbatini je nahnevaný pre obvinenia o jeho tetovaní: Toto mal byť moment oslavy

TA3 TASR
3.8.2021 15:00

Slovenská strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková už priniesla zlatú medailu z trapu z olympiády v Tokiu na Slovensko. Do Bratislavy pricestoval aj strieborný medailista z golfu Rory Sabbatini, ktorého však rozosmutnilo obvinenie z rasizmu.

Olympijská šampiónka Rehák Štefečeková si chce z olympiády v Tokiu pamätať hlavne súťaž v trape, v ktorej vybojovala tretiu medailu spod piatich kruhov. Z Pekingu 2008 a Londýna 2012 už má dve striebra. Navyše dokázala v kvalifikácii trafiť všetkých 125 terčov a utvorila svetový rekord. "Do dnešného dňa som to úplne nespracovala. Veľmi sa teším z toho, čo sa mi podarilo. Uvedomila som si, že nech už to dopadne akokoľvek, tých 125 mi nik nevezme. Prvýkrát som v Tokiu minula až terč číslo 130. V tej chvíli bol vo mne na jednej strane pokojný človek, na druhej strane mi čert hovoril, že nechceš byť tretia, ani druhá. Verím, že som týmto úspechom urobila radosť nielen mojim deťom, bez ktorých som musela stráviť tri týždne, ale aj celému Slovensku," vyhlásila po príchode na Slovensku pred novinármi Rehák Štefečeková.

Zuzana Rehák Štefečeková získala najcennejší kov na olympiáde v Tokiu. TASR/Pavel Neubauer

Trojnásobná olympijská medailistka mohla pridať do svojej kolekcie aj ďalší cenný kov, no v mixe trapu skončila spoločne s Erikom Vargom tesne pod stupňami víťazov. "Erik si vo finále robil svoju robotu, ja som ten záver nezvládla. Snažím sa tých posledných päť terčov vymazať zo života a teším sa zo štvrtého miesta. Pozitívne emócie treba dávať von, kým sú čerstvé, veď o dva mesiace tento úspech už nebude aktuálna téma," pripomenula zlatá šampiónka.

Rodák z Juhoafrickej republiky Rory Sabbatini cítil po návrate na Slovensko v prvom rade potrebu vyjadriť sa k obvineniam, že jeho tetovanie je prejavom sympatií k rasistickým organizáciám. "Veľmi ma to nahnevalo a ublížilo mi to, pretože toto mal byť moment oslavy. Nikto predtým ma s extrémistickými osobami nespájal a znechucuje ma, ak to niekto robí. Rešpektujem človeka každej rasy, pohlavia i vierovyznania. Moje tetovanie vyhotovil umelec a znázorňuje tri písmena l, ktoré vyjadrujú lásku, radosť a oddanosť. Akékoľvek spájanie mňa s extrémistami je absurdné. Toto je naposledy, čo o tom hovorím. Na žiadne otázky k tejto téme už nebudem reagovať," vyjadril sa Sabbatini.

Golf sa do programu olympijských hier vrátil po vyše sto rokoch na OH 2016 v Riu de Janeiru. Sabbatini tak dokázal priniesť Slovensku cenný kov z tohto športu už pri druhej možnej príležitosti. "Stala sa úžasná vec. Nedokážem ani vyjadriť ten pocit hrdosti, ktorý cítim po tomto úspechu. Ohlasy, ktoré som dostal, boli neskutočné. Verím, že inšpirujem mladých golfistov k tomu, aby podstúpili túto cestu. Každému odporúčam, aby si tento zážitok vyskúšal a aby išiel za svojím cieľom a nikdy sa nevzdával," vyslal povzbudivé slová juhoafrický rodák.

Z úspechu Sabbatiniho mal pochopiteľnú radosť aj prezident Slovenskej golfovej asociácie Rastislav Antala. "Pre nás je to úžasná reklama. Viem, že mnohí si na Slovensku mysleli, že golf je iba zábavka pre snobov, no hrať ho môžu celé rodiny. Od detí až po dôchodcov. Takých športov je málo," pripomenul.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok