Nezvestného bieloruského aktivistu našli obeseného v parku na Ukrajine

TA3 TASR
3.8.2021 09:14

Nezvestného bieloruského občana Vytaľa Šyšova našli v utorok obeseného v parku neďaleko jeho bydliska v Kyjeve. Podľa tlačovej agentúry UNIAN začala kauzu vyšetrovať polícia, pričom bude preverovať aj podozrenie, že by mohlo ísť o úkladnú vraždu maskovanú za samovraždu.

Šyšov viedol mimovládnu organizáciu Bieloruský dom na Ukrajine. Táto organizácia pomáha občanom Bieloruska, ktorí sa chcú usadiť na Ukrajine, s hľadaním bývania, vybavovaním dokladov a zamestnaním. Pomáha aj Bielorusom, ktorí zo svojej vlasti utekajú pred režimom Alexandra Lukašenka.

Všimol si, že ho niekto sleduje

Partnerka a spolupracovníci nemali o Šyšovovi správy od pondelka rána, keď si bol v parku zabehať. Do pátrania po ňom sa zapojili policajti, dobrovoľníci aj policajní psovodi. O jeho zmiznutí bola informovaná Ukrajinská bezpečnostná služba, pohraničná stráž i polícia. Podľa agentúry UNIAN, ktorá sa odvolala na policajné zdroje, sa zo Šyšovovho mobilu uskutočnilo niekoľko "prezvonení", keď bol hovor po prijatí okamžite prerušený.      

Ukrajinská redakcia Deutsche Welle s odvolaním sa na bieloruské ľudskoprávne centrum Viasna uviedla, že Šyšov si predtým všimol, že ho niekto sleduje. Podľa vyjadrení jeho známych, podišli k Šyšovovi a jeho priateľke viackrát podozrivé osoby, ktoré sa s nimi pokúšali nadviazať rozhovor. Neznáme osoby ho údajne opakovane sledovali aj počas behu v parku.

Na Ukrajinu ušlo mnoho Bielorusov

Agentúra AFP poznamenala, že po masových protestoch, ktoré v Bielorusku vypukli po vlaňajších kontroverzných prezidentských voľbách, Lukašenkov režim tvrdo zasahuje proti akejkoľvek forme nesúhlasu. Za posledný rok preto ušlo na susednú Ukrajinu, do Poľska či Litvy mnoho Bielorusov.

K Šyšovovej smrti došlo krátko po tom, ako bieloruská atlétka Kryscina Cimanovská cez víkend oznámila, že bola nútená odstúpiť z olympijských hier v Tokiu a hrozila jej násilná repatriácia za kritiku bieloruskej atletickej federácie. Šprintérka, ktorej Poľsko v pondelok udelilo humanitárne vízum, uviedla, že sa obáva uväznenia, ak by sa vrátila do Bieloruska. Jej manžel Arsenij Zdanevič v pondelok agentúre AFP povedal, že ušiel z Bieloruska na Ukrajinu a dúfa, že sa k svojej manželke pripojí "v blízkej budúcnosti".

Lukašenko v máji vyvolal pobúrenie veľkej časti sveta, keď nariadil vyslať stíhačku, aby donútila posádku lietadla spoločnosti Ryanair letiaceho z Grécka do Litvy pristáť v Minsku, kde následne zatkli jedného z cestujúcich - novinára Ramana Prataseviča, ktorý viedol web kritický k Lukašenkovi.

Bieloruská služba rozhlasovej stanice Radio Sloboda informovala, že organizácia Bieloruský dom je spájaná s bieloruským rodákom Siarhejom Karotkich. Ten sa údajne v radoch práporu Azov zapojil do bojov na Donbase a neskôr získal aj ukrajinské občianstvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok