Dokážu zničiť aj domáce UV lampy koronavírus?

TA3/bd
3.8.2021 09:00

Pravdepodobne ste veľa počuli o ultrafialovom žiarení vrátane slnečného svetla, že dokážu likvidovať vírusy. V skutočnosti existujú silné dôkazy o tom, že ultrafialové svetlo v rozmedzí „C“, známom aj ako UVC, môže zabíjať aj koronavírus.

Dokážu zničiť aj domáce UV lampy koronavírus?
Health Europa

Ako funguje UV svetlo

Nemocnice a laboratóriá už roky používajú na dezinfekciu zariadení a povrchov ultrafialové (UV) svetlo. Funguje tak, že narúša genetický materiál zárodkov (známy ako ich DNA a RNA). Výskum ukázal, že z troch hlavných typov ultrafialového svetla - UVA, UVB a UVC - sa zdá byť najúčinnejšie práve UVC.

Ak premýšľate nad kúpou jedného z produktov UVC žiarenia, ktoré nájdete na internete ako spôsobu dezinfekcie všetkého od svojho smartfónu až po kuchynské linky, je potrebné vedieť všetky informácie.

UV svetlo Lenntech

Zatiaľ čo väčšina produktov poskytuje vlnovú dĺžku, ktorá by mala byť najmenej 222 nanometrov (nm), nie je známe, ako dlho vám bude trvať zabíjanie koronavírusu. Nemá preto zmysel kupovať si UV pero, ak to znamená, že ho budete musieť hodinu pomaly presúvať cez telefón. A ak je ožarovanie vysoké, môžete si poškodiť pokožku a oči.

Ak to chcete skúsiť, investujte do UVC boxu, kam umiestnite telefón alebo iné položky - napríklad kreditné karty, kľúče alebo hodinky a nechajte ich tam asi 10 minút. Nepoužívajte ho na textílie alebo porézne materiály, ako je papier alebo lepenka.

Tip: UVC žiariče sú vraj účinnejšie ako dezinfekčné obrúsky alebo sprej pozostávajúci zo 70 percent alkoholu.

opalovanie Pixabay

Aj keď UVC funguje najrýchlejšie a najspoľahlivejšie na neporéznych povrchoch, ako je sklo, plast, kov a lakované drevo, je pravdepodobne jednoduchšie, rýchlejšie a bezpečnejšie vyčistiť ich domácim dezinfekčným prostriedkom.

Slnečné svetlo a dezinfekcia

Ak vám napadla skratka, ako sa vystaviť UV lúčom a zničiť vírusy na slnku, nie je to také ľahké. Hoci slnečné svetlo obsahuje ultrafialové lúče, UVC je však blokované zemskou atmosférou. Slnečné svetlo, ktorá na vás vonku dopadne je UVA a UVB a tieto typy nevedia tak ľahko zničiť koronavírusy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok