Ukončia bezplatné testovanie? Nemecká kancelárka o tom už uvažuje

TA3 TASR
2.8.2021 18:36

Nemecká vláda chce s jednotlivými spolkovými krajinami hovoriť o ukončení bezplatného testovania na COVID-19. V pondelok o tom informovala agentúra DPA.

V laboratóriách sekvenujú všetky vzorky pozitívne na nový koronavírus
TASR

Nemecká kancelárka Angela Merkelová bude o tejto téme rokovať s premiérmi spolkových krajín 10. augusta. Prípadné spoplatnenie testov ale príde na rad neskôr. Podľa Merkelovej kancelárie bude tento krok nasledovať až po tom, ako bude mať možnosť nechať sa zaočkovať každý, kto o vakcináciu prejaví záujem. Hovorkyňa spolkovej vlády Ulrike Demmerová zdôraznila, že testy sa "určite nespoplatnia zo dňa na deň". Bezplatné testovanie by podľa DPA malo fungovať ešte niekoľko týždňov. Presný dátum prípadného spoplatnenia ešte stanovený nebol.

Nemecká spolková vláda od marca uhrádza najmenej jeden test týždenne pre každého občana. Vzhľadom na klesajúci záujem o vakcináciu sa však diskutuje o možnosti testy spoplatniť v rámci snahy motivovať ľudí dať sa zaočkovať, uvádza DPA.

Podľa hovorkyne spolkovej vlády ale nie všetci členovia spolkovej vlády súhlasia s týmto krokom. Naopak zástancom spoplatnenia testov je podľa DPA napríklad spolkový minister financií Olaf Scholz. Ten tvrdí, že od určitého momentu by mal štát testovanie spoplatniť u vekových skupín, ktoré majú možnosť dať sa zaočkovať, ale túto možnosť doteraz nevyužili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok