Nazrite do záchodovej misy pred spláchnutím: Možno tam nebude zdravá stolica

TA3/bd
2.8.2021 18:00

Aj keď má stolicu každý, veľká potreba je stále spoločenské tabu. Dáva vám však vodítko o vašom zdravotnom stave. Vedci už dávnejšie navrhli diagram zdravej stolice. Existujú tri spôsoby, ako porozumieť pohybom čriev. Je potrebné poznať veľkosť a tvar, farbu a arómu stolice.

Nazrite do záchodovej misy pred spláchnutím: Možno tam nebude zdravá stolica
FreePik

Ak máte podozrenie, že sa s vašimi črevami niečo deje, prečo sa nestať malým detektívom na toalete. Ide predsa o vaše telo a zdravie. A stolica vám vie povedať veľa. Nebojte sa najbližšie pozrieť do záchodovej misy pred spláchnutím. 

1. Skontrolujte veľkosť a tvar

Typ 1 sa vyznačuje malými, tvrdými hrudkami, ktoré sú od seba oddelené a ťažko priechodné. Typ 2 je podobný typu 1 v tom, že obsahuje tvrdé hrudky, ale pri type 2 sú hrudky zlepené a vytvárajú tvar klobásy. Toto sú typy, ktoré sa zvyčajne spájajú so zápchou. Typ 3 a 4 sú normálne, zdravé pohyby čriev a výsledkom je stolica ako klobása, ale na povrchu má malé praskliny, zatiaľ čo typ 4 má rovnaký tvar ako typ 3, ale je hladká.

Typy 5, 6 a 7 spadajú do kategórie „riedka stolica“ alebo hnačka. Typ 5 sú malé kúsky s jasne definovanými hranami, ktoré rýchlo prechádzajú črevom bez vlákniny. Typ 6 opisuje kašovitú stolicu, zatiaľ čo typ 7 je úplne tekutá stolica.

WC FreePik

2. Pozrite si farbu

Možno to nie je pre vás veľkým prekvapením, ale zdravá stolica má hnedastú farbu. Akékoľvek farebné odchýlky môžu znamenať, že sa pod povrchom deje niečo nežiaduce. Ak je vaša stolica čierna, môže to signalizovať krvácanie v hornom tráviacom trakte, ako je žalúdok, zatiaľ čo jasne červená stolica naznačuje krvácanie do dolného traktu, ako je hrubé črevo, z análnych puklín alebo hemoroidov.

Zelená alebo svetlá stolica môže byť symptómom problémov so žlčovými cestami, zatiaľ čo šedá poukazuje na problém s pečeňou. Ak je stolica žltá, môžete mať problémy s trávením tuku, čo býva symptómom závažných ochorení, ako je celiakia alebo zápal pankreasu (pankreatitída). Zmeny farby stolice môžu nastať aj pri zmenách vo vašej strave. Ak konzumujete často repu, vaša stolica bude červená. Ak vaša strava obsahuje veľa listovej zeleniny, môžete vidieť zelený odtieň. Aj niektoré lieky môžu spôsobiť zmeny farby stolice. 

Info plus: Ak máte obavy z farby stolice, najmä ak v nej vidíte krv, kontaktujte svojho lekára a požiadajte ho o správne vyhodnotenie.

WC FreePik

3. Zapácha inak?

Veľká potreba smrdí, to sa nedá zaprieť. No aj tak sa zápach stolice môže líšiť. Ak vám začne páchnuť skutočne zle alebo neznámym pachom, môže to byť dôsledok rôznych tráviacich problémov alebo chronických zdravotných stavov, ako napríklad:

  • Crohnova choroba
  • celiakia
  • cystická fibróza
  • pankreatitída (zápal pankreasu)
  • črevné infekcie (vírusy, baktérie, parazity)
  • malabsorpcia
  • krv v stolici

WC Pexels

Zmena jedálnička

Okrem toho, že by ste mali mať ľahko priechodnú, hnedú, stolicu, ktorá vyzerá ako klobása, mali by ste byť schopní ísť na potrebu aspoň dvakrát denne. Ak je vaša stolica abnormálna a váš lekár nezistí žiadne závažné problémy, existujú určité zmeny životného štýlu a stravy, ktoré môžete urobiť, aby ste pomohli normalizovať pohyby čriev, čo nepochybne zlepší aj vašu kvalitu života.

Prvá vec je zvýšiť príjem vlákniny tým, že budete jesť veľa ovocia a zeleniny (so šupkou, kedykoľvek je to možné), fazuľu, orechy a semienka. Ak ste žena, zamerajte sa na približne 25 gramov denne. Ak ste muž, choďte na 38 gramov. Príliš veľa vlákniny (a príliš rýchly nárast príjmu) môže spôsobiť nepríjemné príznaky, ako je bolesť brucha a nadúvanie, preto svoj príjem zvyšujte postupne a kombinujte s dostatkom vody.

behanie Pixabay

Zdravší životný štýl

Skúste ísť na toaletu každý deň v rovnakom čase. Keď si vaše telo zvykne na rutinu, môže to uľahčiť prechod čriev. Aj cvičenie 30 minút denne vie dobre rozhýbať črevo a skrátiť čas potrebný na pohyb jedla tráviacim traktom a urobiť z toalety príjemnejší zážitok. Ak práve sedíte, aj malá prechádzka alebo jogging po okolí môže mať pozitívny vplyv.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok