Rekordné číslo. Počet nakazených Európanov prekročil 60 miliónov

TA3 ČTK
2.8.2021 14:37

V Európe sa od začiatku koronavírusovej pandémie nakazilo viac ako 60 miliónov ľudí, uviedla v pondelok kancelária Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre európsky región. Do toho spadá aj Rusko a krajiny bývalého Sovietskeho zväzu.

V Izraeli stúpol počet nových prípadov, je ich najviac od marca
TASR/AP

Koniec pandémie je stále v nedohľadne a na európsky región pripadá bohužiaľ viac ako 1,2 milióna úmrtí pacientov s covid-19,“ uviedla riaditeľka európskej pobočky WHO pre krízové situácie Dorit Nitzanová. Preto je podľa nej dôležité, aby jednotlivé štáty pokračovali vo svojom úsilí ochrániť ohrozené skupiny obyvateľov. Tempo, akým postupuje vakcinácia, sa v rôznych krajinách líši. 

Preočkovanosť prioritných skupín, akou sú ľudia nad 60 rokov, zdravotníci, ľudia žijúcich v domovoch sociálnej starostlivosti alebo chronicki chorí, je v niektorých krajinách stále nízka,“ upozornila Nitzanová.

Cestovanie prináša riziká

Aby pandémia skončila, je nutné zrýchliť tempo očkovania rovnomerne vo všetkých krajinách, vyzvala zástupkyňa WHO v správe zverejnenej v pondelok. To sa týka ako podpory výroby vakcín, tak aj ich zdieľania so štátmi. Dodala, že je nutné dodržiavať existujúce opatrenia pre zastavenie šírenia koronavírusu, teda testovať, sekvenovať odobrané vzorky, trasovať kontakty nakazených a dodržiavať karanténu. 

Ľuďom, ktorí sa vydávajú na cesty, Nitzanová odkazuje, aby vyhodnotili riziká, ktoré to so sebou prináša. Podľa americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa, ktorá vývoj pandémie covid-19 dlhodobo sleduje, sa koronavírusom na celom svete nakazilo asi 198,4 milióna ľudí, z ktorých 4,23 milióna zomrelo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok