Prívalový dážď zasiahol aj dedinku Čičmany, podobný stav nezažili už dávno

TA3 TASR
2.8.2021 12:25

Po prívalovom daždi stúpla v nedeľu 1. augusta v Čičmanoch v okrese Žilina hladina vôd o jeden meter. Podľa starostky obce Ivety Michalíkovej vymyla voda breh na parkovisku a z koryta sa vyliali miestne potoky.

Čičmany
TASR/Erika Ďurčová

"Vylieval sa potok, ktorý ide od salaša a aj potok pod lyžiarskym strediskom. Podobnú situáciu sme tu už mali, ale takéto dažde neboli veľmi dávno. Čistili sme rúry a prekopávali vpusty, aby voda netiekla po ceste. Trochu nám vymyla aj bočné cesty, ale dá sa po nich prejsť. Situáciu ideme riešiť, pretože máme miesto, na ktoré sa nedostanú ťažké mechanizmy. Musíme tam nasadiť pavúka od Povodia Váhu a oni nám musia pomôcť to vyčistiť. Inak to bude robiť stále problémy," podotkla Michalíková.

Odtrhla sa časť brehu

Problémy mali v Čičmanoch aj z nedele 25. júla na pondelok 26. júla, keď sa po búrke odtrhla časť brehu a spadla do potoka. "Voda tiekla po Krchovej ceste a brala všetko. Piesok odplavilo až pod hornou zastávkou. Chcem sa veľmi pekne poďakovať pracovníkom obecného úradu, ktorí odviezli piesok z hlavnej cesty a vyplnili jamy smerom na salaš. Taktiež veľké ďakujem patrí za zapožičanie stroja, navážanie pevného materiálu na spevnenie cesty a upravenie povrchu cesty," uviedla starostka na sociálnej sieti.

V Žilinskom kraji zasahovali v súvislosti s poveternostnou situáciou od nedeľňajšieho 1. augusta rána do pondelkového rána príslušníci Hasičského a záchranného zboru celkom sedemkrát a členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí celkom desaťkrát.

"Išlo o odstraňovanie spadnutých stromov z vozovky, odčerpávanie vody zo zatopených pivníc, podjazdov a garáží, vyťahovanie stohu slamy z potoka, odstraňovanie naplaveného štrku na vozovku a inú protipovodňovú činnosť v obciach. Celkom zasahovalo 27 príslušníkov HaZZ, 58 členov dobrovoľných hasičských zborov a bolo nasadených 19 kusov hasičskej techniky," informoval riaditeľ Krajského riaditeľstva HaZZ v Žiline Jaroslav Kapusniak.

Ľudová architektúra je v poriadku

Objekty ľudovej architektúry v Čičmanoch v okrese Žilina sú po nedeľňajšom prívalovom daždi v poriadku. Po obhliadke objektu o tom informovala hovorkyňa Považského múzea v Žiline Magdaléna Lacková.

"Obe drevenice - Radenov dom aj Dom č. 42, sú v poriadku a interiér expozícií nebol nijakým spôsobom poškodený. Prúd vody, ktorý tiekol vedľa Radenovho domu, vyzeral naozaj hrozivo. Aj vďaka susedovi Jurajovi Kudjakovi, ktorý pri svojej drevenici vyhĺbil rigol, však voda ľahšie odtiekla," doplnila Lacková.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok