Analyzovali aktivity politikov na Facebooku, Blahovi a Mazurekovi pribudli sledovatelia

TA3 TASR
2.8.2021 10:39

Prezidentka Zuzana Čaputová má najviac sledovateľov na Facebooku, jej profil ich mal ku koncu júla až 318 455. V rebríčku za hlavou štátu nasleduje expremiér Peter Pellegrini (316 000 sledovateľov). Ukázala to analýza, ktorú spracovala Fakulta masmediálnej komunikácie UCM v Trnave.

Analyzovali príspevky politikov na sociálnych sieťach
TASR/Michal Svítok

Od marca 2020, teda od začiatku pandémie, vzrástol podľa analýzy Pellegrinimu počet sledovateľov o 210 000. Čaputovej zase pribudlo 120-tisíc nových sledovateľov. Na porovnanie, premiér Eduard Heger má na Facebooku 34 000 sledovateľov.

Počet sledovateľov na profiloch (stránkach) analyzovaných politikov k 29. 7. 2021 FMK v Trnave

Nárast sledovateľov v posledných dvoch mesiacoch zaznamenali aj pri profiloch Ľuboša Blahu, Milana Mazureka a Eduarda Hegera. Menej ich majú koaliční politici. Počet sledovateľov na Facebooku klesol v prípade Igora Matoviča, Richarda Sulíka aj Borisa Kollára.

"Najviac interakcií od začiatku pandémie (6. 3. 2020) zaznamenáva profil Ľuboša Blahu, celkovo takmer 13 000 000 interakcií," ukázala analýza, podľa ktorej najväčší počet interakcií dosiahli príspevky o "zmarenom referende o predčasných voľbách". Príspevky dosiahli celkovo 67 750 interakcií, zároveň majú aj najviac reakcií.

Najviac komentárov majú podľa analýzy príspevky na profile Ľuboša Blahu a Petra Pellegriniho, najmenej príspevky na profile ministra financií Matoviča. "Najviac zdieľaným príspevkom boli príspevky na profile Milan Mazurek • Republika zo dňa 23. 7. 2021 (takmer 25 000 zdieľaní)."

Príspevky na profiloch Blahu a  Mazureka zároveň majú aj najviac negatívnych reakcií (tzv. angry). Najväčší počet takýchto označení mali príspevky na stránke prezidentky zo dňa 7. júla 2021 o rozhodnutí Ústavného súdu SR týkajúcom sa referenda o predčasných voľbách. 

„Komunikácia politikov prostredníctvom sociálnych sietí je dnes bežnou súčasťou politickej komunikácie. Okrem informácií, ktoré prostredníctvom svojich profilov alebo stránok zdieľajú, ponúkajú zaujímavé údaje, z ktorých možno predpokladať alebo vyvodzovať správanie či nálady ľudí. Preto je analýza komunikácie, ale aj údajov z jednotlivých profilov a stránok na sociálnych sieťach dôležitá a môže pomôcť pri ďalších výskumoch alebo analýzach,“ uviedol prodekan pre rozvoj a vzťahy s verejnosťou FMK Andrej Brník.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok