Kimova sestra varovala Južnú Kóreu, ide o vojenské cvičenie so Spojenými štátmi

TA3 TASR
2.8.2021 08:51

Kim Jo-čong, sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una, v nedeľu varovala Južnú Kóreu, že ak uskutoční plánované spoločné vojenské cvičenie so Spojenými štátmi, poškodí to odhodlanie lídrov oboch Kóreí obnoviť vzájomnú dôveru.

KĽDR
TASR/AP

Kim Jo-čong tiež uviedla, že nedávne rozhodnutie oživiť horúce linky medzi oboma Kóreami treba vnímať len ako obnovenie "fyzických" väzieb a bolo by "neuvážené" predpokladať, že je predzvesťou konania vrcholnej schôdzky.

Vyjadrenie Kimovej sestry sa podľa agentúry DPA vníma v Južnej Kórei ako pokus vyvinúť tlak na Soul, aby zrušil manévre s USA, ktoré sa zvyčajne konajú v auguste. KĽDR považuje takéto cvičenia za prípravu invázie, čo Washington a Soul opakovanie popierajú. USA majú v Južnej Kórei umiestnených asi 28.500 vojakov na odstrašenie Severnej Kórei, ktorá vlastní jadrové zbrane.

"Naša vláda a armáda budú pozorne sledovať, či Juhokórejčania budú pokračovať v agresívnych vojnových cvičeniach, alebo urobia veľké rozhodnutie. Nádej alebo zúfalstvo? To nie je na nás," cituje KCNA z vyhlásenia Kim Jo-čong.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok