Cyklisti si pred jazdou nevypijú, ostáva nulová tolerancia

TA3, TASR
26.10.2012 12:06

Tolerancia na alkohol u cyklistov sa zvyšovať nebude a ostane na nulovej hodnote. Poslanci neschválili návrh novely zákona o cestnej premávke z dielne strany Most-Híd, ktorý mal cyklistom povoliť 0,5 promile alkoholu v krvi.

Cyklisti si pred jazdou nevypijú, ostáva nulová tolerancia
SITA

Za právnu normu zahlasovalo len 40 poslancov z 132 prítomných. Novela neprešla ani po tom, ako Most-Híd navrhol toleranciu len na úrovni 0,3 promile.

"Je to koncentrácia, ktorá je platná ako horná tolerovaná hranica vo väčšine členských štátov EÚ aj pri motorových vozidlách," argumentoval poslanec Andrej Hrnčiar (Most-Híd). Podľa bugárovcov nie je spomínaná koncentrácia alkoholu pre cyklistov nebezpečná, čo dokazuje aj analýza, ktorú si dali vypracovať.

Ak by pre cyklistov neplatila nulová tolerancia alkoholu a povolených by mali 0,5 promile, mužskí cyklisti by mohli vypiť napríklad liter desaťstupňového piva či 300 ml bieleho vína alebo 80 ml 40-percentného destilátu. Ženy cyklistky by si mohli dopriať 600 ml desaťstupňového piva či 200 ml bieleho vína alebo 50 ml 40-percentného destilátu.

Bugárovci zdôrazňovali, že sa nesnažia propagovať alkohol na cestách a sú za prísne trestanie vodičov, ktorí šoférujú pod vplyvom alkoholu. Myslia si však, že pri cyklistoch by istá tolerancia mohla byť povolená.

Predseda brannobezpečnostného výboru Jaroslav Baška (Smer-SD) už skôr zdôraznil, že Slovenská republika má taký zákon zakazujúci alkohol pre účastníkov cestnej premávky, aký si naša spoločnosť zaslúži. "Novela je zbytočným pokušením pre cyklistov. Ak bude schválená, nepomôže to znížiť nehodovosť, ale skôr naopak," upozornil Baška s tým, že momentálne nie je čas na výnimky.

Zdôraznil, že Slovensko má nulovú toleranciu, ale v praxi to polícia nevyužíva a u vodičov aj cyklistov toleruje hladinu do 0,3 promile. "Prečo teda nedáme do zákona hranicu do 0,3? No, ak by sme dali do zákona 0,3 promile, situácia by bola iná. Teraz, keď ten človek vie o nulovej tolerancii, tak to inak vníma, akoby mal povolené 0,3 promile," podotkol Baška

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok