TOP 10 miest pre návštevu v auguste

CK Satur
31.7.2021 17:25

Leto je v plnom prúde a spoznávanie rôznych krajín ku dovolenke neodmysliteľne patrí. Či už sledujete v mestách spleť bielych kamenných uličiek, alebo stúpate po zelených kopcoch, spoznávate históriu za múrmi hradov a chrámov, alebo len jednoducho relaxujete kdesi na krásnej pláži, každý krok vám prináša novú skúsenosť. A kam sa oplatí za poznaním cestovať ešte v tomto letnom mesiaci? V nasledujúcich riadkoch vám CK SATUR prináša desať augustových cestovateľských klenotov.

TOP 10 miest pre návštevu v auguste
CK SATUR

1. Chorvátsko – Brač

Ak vás zaujíma dalmátska história v pohodovej atmosfére a ste milovníkmi pôvabov mora a hôr, vydajte sa na ostrov Brač. Tu môžete vkročiť do sveta stredovekých kostolíkov, kláštorov, malých dediniek, romantických zátok s nádhernými plážami, žiariacich prístavov a miest ako Bol, Pučišča, Postira, či hlavné mesto Supetar. 

Ostrovu dominuje najvyššia hora ostrovov Dalmácie, ktorá sa nazýva Vidova hora a dvíha sa do výšky 778 m. Oplatí sa sem zájsť pre nádherný výhľad po turistických chodníkoch, na bicykloch alebo aj autom. Zaujímavá je aj turistická prechádzka ku starému kamennému kláštoru Blaca, ktorý je ukrytý v rokline. Pri návšteve najkrajšej chorvátskej dediny Povlja si všimnete jej charakteristické domy z kameňa. Brač je známy ťažbou bieleho kameňa, ktorý krášli i mnohé svetové stavby.

Jedinečnú pláž Zlatni rat nájdete pri mestečku Bol, kde je veľmi pekný hotelový komplex Bretanide, čím máte najkrajšiu pláž celkom na dosah. Priamo na ostrove si môžete požičať skútre, štvorkolky, autá, bicykle, člny a prejsť si Brač krížom krážom. Toto leto sem lieta aj priama linka z Bratislavy.

Jedinečná pláž Zlatni rat na ostrove Brač CK SATUR

2. Portugalsko – Lisabon

Pulzujúci Lisabon je srdcom Portugalska, ktoré celkom jasne žiari pri rieke Tejo a Atlantiku. Jeho lesk a sláva sa vyníma v historickom centre, ktoré povstalo z popola po veľkom zemetrasení v roku 1755. Námestie obchodu lemované skvostnými budovami a arkádami je veľkolepým divadlom do sveta vtedy a dnes. Prechádzka jedným z najväčších a najširších bulvárov Európy – Avenida de Liberdade, končiac Pombalovým námestím je ukážkou dokonalej architektúry a precíznosti 18. storočia.

Štvrť Alfama pod zrúcaninou románskeho hradu Sao Jorge zas vyniká spletitými uličkami s malými obchodíkmi a kaviarňami, kde všade vonia čerstvá káva a lahodné miestne koláčiky. Belémska veža je symbolom portugalských námorných úspechov, odkiaľ vyplával aj Vasco de Gama na cestu do Indie a oproti je nádherný kláštor Hieronymov zo 16. storočia s kostolom Santa Maria de Belém, kde sú pochovaní portugalskí králi ako aj Vasco do Gama.

Belémska veža v Lisabone. CK SATUR

3. Rakúsko – Hallstater See

Predstavte si miesto ako z rozprávky obkolesené horami a vodou, ktoré je dokonalé za každého počasia. Také je určite rakúske mestečko Hallstatt, ktoré je mimoriadne malebné aj so svojimi kľukatými uličkami a domčekmi prilepenými ku brehu Hallstattského jazera, čo ešte dramaticky dotvárajú strmé steny masívu Dachstein.

Jazero Hallstatt sa nachádza vo výške 508 metrov nad morom na severnom úpätí masívu Dachstein a je dlhé 5,9 km a široké 2,3 km. Cez jazero premáva lodná linka spájajúca mesto Hallstatt s jeho železničnou stanicou. V minulosti bola v zime dokonca prevádzkovaná snežným skútrom. Priamo nad ním sa v podzemí ukrýva jedna z najstarších soľných baní na svete, Salzwelten. Ak vás láka preskúmať štôlne, stačí si obliecť farebné uniformy, nasadnúť na železnicu a vyraziť za dobrodružstvom. 

Pri objavovaní rakúskych rozprávkových miest sa môžete lanovkou vydať na vrchol Krippenstein, ktorý sa dvíha do výšky viac ako 2000 m, zastaviť sa v Mamutej jaskyni a potom už len zažiť fantastickú panorámu z vyhliadkovej plošiny  „5 Fingers“.

Rozprávkové mesto Hallstatt v Rakúsku. CK SATUR

4. Taliansko - Sardínia

Talianska Sardínia je stvorená pre dokonalú exotickú dovolenku, na ktorej sa môžete vybrať po stopách malebných horských dediniek, dávnej histórie a tých najkrajších stredomorských pláží, čo vám možno budú pripomínať Karibik. Ostrov je plný miest, ktoré si hrdo strážia svoju tisícročnú kontinuitu, zatiaľ čo iné, vo viere búrlivých dejín boli pretvorené na romantické kulisy, kde ale možno čítať príbehy minulých časov.

Ak si prajete spoznať Sardíniu v plnom lesku jej rôznorodosti, vydajte sa od vášnivých prímorských miest, krásnych zátok a lagún až ku pokojným dedinkám vo vnútrozemí. Nech je to slávna Olbia, rybárska dedinka Palau založená pastiermi, súostrovie La Maddalena, kde sa môžete kúpať na azúrových pieskových a kamenných plážach, historické mesto Alghero so závanom španielskej atmosféry, mestečko Bosa so skalnými zátokami a divokými scenériami, či exotické pobrežie Costa Smeralda s pôvabným mestečkom Porto Cervo, ktoré ako magnet priťahuje aj tie najväčšie svetové hviezdy. 

Exotická Sardínia. CK SATUR

5. Grécko - západná Kréta

Západná Kréta je ozdobou helénskeho sveta, plná svojráznej histórie, ktorú utvárali silné osobnosti. Už len obyčajná prechádzka ulicami kedysi hlavného mesta Chania sa pre vás stane kúzelnou púťou dejinami. V každom kúte tohto kraja môžete objaviť ukryté záhrady Stredomoria s výraznou vôňou pínií, levandule, šalvie, v labyrinte tisícich olivovníkov a citrusov.

Či už sa plavíte pozdĺž krétskeho pobrežia na jedinečnú pláž Balos a pozorujete jeho rysy, alebo sa ponoríte do azúrových vôd romantických zátok v Elafonissi, či divokého mora na pláži Falassarna s nádherným výhľadom na západ slnka, alebo si prejdete najväčší európsky kaňon Samaria, či navštívite stále fungujúce kláštory a kostoly stojace tu už veky, tak západná Kréta vás určite nesklame. Ku tomu nechýba vynikajúca grécka kuchyňa, na ktorú narazíte kdekoľvek v mestách, horských dedinkách alebo na pláži.

Nádherná pláž Balos na ostrove Kréta. CK SATUR

6. Slovensko – Tatry

Naše slovenské krásky Vysoké Tatry a Nízke Tatry sú vrcholom božského stvorenia, ktoré sú známe svojimi prírodnými krásami a zároveň predstavujú prirodzený útek od stresu už len pri pohľade z diaľky na tie najvyššie štíty a končiare. Zachovalá príroda je ideálnym miestom pre tých, čo milujú pešie a horské túry a majú radosť z oddychu a návratu ku prírode. Samozrejme nechýba jazdectvo, cyklistika, vysokohorské túry, čo vás dovedú v rôznych smeroch a rytme k nádherným miestam, spoznávanie podzemných krás unikátnych jaskýň a jednoduchého života horských obyvateľov.

Oddychovať môžete vo wellness hoteloch, s deťmi si užiť aquaparky, lanovky, bobové dráhy, horské káry, člnkovanie, alebo novú vyhliadkovú vežu priamo pri Štrbskom plese, ktorá je najvyššia na Slovensku a meria 53 metrov. Ak vyhľadávate adrenalínové aktivity ako zlaňovanie, rafting, zábavu na motorovom člne, či si vyliezť na prírodnú skalu a traverzovať ponad priepasť, Tatry ponúkajú veľa možností. Pre rodiny s deťmi odporúčame hotely s animátormi, ktorí majú bohatý program pre rôzne vekové kategórie, ako Grand Jasná pod Chopkom, či Grandhotel Starý Smokovec.

Na bicykli v Tatrách. CK SATUR

7. Severné Čechy

Pohostinný kraj severného Česka na malom priestore hrdo ukazuje svoje kamenné hrady a zámky, čo vo svojej elegancii dotvárajú kúzelnú piaď zeme, dýchajú kľudom a vľúdnosťou a miestami neodolateľne pripomínajú tie najkrajšie zámky Francúzska. Tak ako pôvodne gotický hrad Frýdlant prestavaný na veľký renesančný zámok s bohatou výzdobou alebo zámok Zákupy, ktorý slúžil poslednému korunovanému českému kráľovi Ferdinandovi V. V zámockej kaplnke sa v roku 1900 konala svadba následníka rakúsko-uhorského trónu Františka Ferdinanda d‘ Este so Žofiou Chotkovou.

Zámok Opočno je jedinečným súborom pamiatok, dokladujúcich spôsob života a vkus spoločnosti v priebehu piatich storočí, kde najväčším lákadlom sú bohaté zbierky obrazov a zbraní. Elegantný je i zámok Hrubý Rohozec, obklopený anglickým parkom, či neogotický zámok Sychrov, ktorý preslávili rozprávky Zlatovláska a Nesmrteľná teta.

Český zámok Frýdlant. CK SATUR

8. Peru –  cesta Inkov

Z Európy si aj v auguste môžete odskočiť cez Atlantik až ku Pacifiku, do jedinečného Peru, kde vás najskôr privíta „mesto kráľov“, Lima,  založené španielskymi kolonizátormi v 16.storočí. Historické centrum mesta preslávili predovšetkým hlavné námestie, koloniálne budovy a okolité sakrálne stavby. Svoju jedinečnosť má aj „biele mesto“ Arequipa, ktoré leží v nádhernom prostredí obklopené sopkami. Jeho stavby z bieleho kameňa žiaria vo výške 2300 m.

 Záujem vzbudzuje i Puno, ktoré je vstupnou bránou z Peru k najvyššie položenému jazeru na svete, Titicaca, čo leží v nadmorskej výške 3821 m. Jedinečné sú tu plávajúce ostrovy Uros, na ktorých ešte žije postupne miznúca populácia pôvodných obyvateľov.

Mesto archeológie, Cuzco sa pýši palácom Korikancha, kláštorom Santo Domingo a v okolí zas pevnosťou Sascayhuamán a Puca Pucara, kúpeľmi Tambo Machay. Absolútnym peruánskym bonbónikom je Machu Picchu, stratené kultové mesto Inkov, ktoré je aj dnes miestom záhad. Leží v nadmorskej výške 2430 m a predstavuje veľký komplex so záhradami, terasami a palácmi, ktoré si vás získajú už len pre to miesto kde stoja a tie najkrajšie výhľady na svete.

Biele peruánske mesto Arequipa. CK SATUR

9. Estónsko - Tallinn

Estónsko je krajinou opradenou legendami a príbehmi severu. A tak je tomu i v hlavnom meste Tallinn, kde pochopíte ľudové mýty o usilovných vílach, ktoré v noci stavajú veže, ale aj škriatkoch, ktorí zas vyvolávajú rozruch. Buďte zvedaví a prejdite ulicou Dolná noha, ktorá spája starý a nový Tallin. Už vtedy zistíte, že je to stredoveké mesto ako jedno z mála zachovaných v Európe s prvkami dánskej, švédskej, nemeckej a ruskej architektúry. Uvidíte veže unikátneho zachovalého mestského opevnenia, ktoré majú svoje mená a svoje osudy. 

Vydajte sa tallinnskou cestou od Brány Viru, cez Staré trhovisko a Radničné námestie s gotickou radnicou a lekárňou až ku hradnému návršiu Toompea s pravoslávnou katedrálou Alexandra Nevského.

Za poznaním autentickej prírody Estónska sa môžete vybrať aj do národného parku Lahemaa, ktorý má rozlohu až 725 km2, alebo na celodenný výlet na najväčší estónsky ostrov Saaremaa, či navštíviť park Kadriorg s barokovým palácom, ktorý založil ruský cár Peter I.

Estónsky Tallinn. CK SATUR

10. Švajčiarsko - Glacier Express

Zatiaľ čo zväčša v Európe vládne letná prímorská atmosféra, v Švajčiarsku sa najpopulárnejší panoramatický vlak Glacier Express vydáva zo St. Moritz zasneženými kopcami Bernských Álp, cez 2044 m vysoký horský priesmyk Oberalppassa, najväčší tunel sveta Meterbahntunnel, cez údolie Rýnu a Rhôny do Brigu, kde na vás čakajú malebné uličky. Privíta vás i slávne horské stredisko Zermatt, nad ktorým dominuje majestátny Matterhorn s výškou 4478 m. 

Vystúpiť je možné zubačkou na Gornergratt do výšky 3081 m, prípadne si urobiť výlet lanovkou na Klein Matternhorn, odkiaľ sa otvárajú nádherné pohľady na rad štvortisícoviek vrátane najvyššieho vrcholu Švajčiarska na Monte Rose.

Toto je nezabudnuteľná cesta cez bohatú švajčiarsku nedotknutú prírodu s unikátnymi výhľadmi, kde máte každú chvíľu pocit, že sa prebúdzate do rozprávkovej krajiny. Na trase dlhej 270 km, ktorá trvá približne 6 hodín sa nachádza 291 mostov a 91 tunelov.

Glacier Express vo Švajčiarsku. CK SATUR

Aktuálne podmienky vstupu do jednotlivých krajín a návratu na Slovensko nájdete v covid mape od CK SATUR.

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok