Rusko chce po odchode z ISS vybudovať vlastnú vesmírnu stanicu

TA3 TASR
31.7.2021 16:43

Prevádzku ruského segmentu Medzinárodnej vesmírnej stanice plánuje ruská vesmírna agentúra Roskosmos ukončiť v roku 2028. Roskosmos zároveň navrhol vybudovať Ruskú orbitálnu služobnú stanicu. Oznámil to v sobotu po zasadnutí vedecko-technickej rady.

Rusko chce po odchode z ISS vybudovať vlastnú vesmírnu stanicu
TASR/AP

Rada hlavných konštruktérov preverila súčasný stav ruského segmentu ISS a poukázala na to, že v súvislosti so "starnutím značnej časti zariadenia" je prevádzka tohto segmentu po roku 2024 riskantná.

S týmto rozhodnutím zároveň súvisí aj rozpracovanie projektu ROSS. "Vybudovaná s použitím nových technológii bude ROSS evolučným krokom pri rozpracovaní programov zameraných na skúmanie Mesiaca, lety na Mars a realizáciu inovatívnych vedecko-technologických vesmírnych programov," píše sa vo vyhlásení agentúry Roskosmos.

Riaditeľ Roskosmosu Dmitrij Rogozin v apríli tohto roka vyhlásil, že Rusko povolí prístup k ruskému segmentu ISS americkému Národnému úradu pre letectvo a vesmír po tom, ako sa z projektu ISS stiahne. V ten istý mesiac Rogozin uviedol, že na vybudovanie ROSS bude použitý modul, ktorý bol najskôr zhotovený pre ISS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok