Vlastník PKO žiada od mesta 28-miliónové odškodné

TASR
26.10.2012 12:01

Spoločnosť Henbury Development, vlastník pozemkov pod Parkom kultúry a oddychu, žiada od mesta 28 miliónov eur ako odškodné. Peniaze chce za to, že pre porušenie záväzkov mesta dosiaľ nemohlo stavať na pozemkoch pod a v okolí PKO.

Vlastník PKO žiada od mesta 28-miliónové odškodné
TASR

Mesto tvrdí, že firma nesplnila základné predpoklady na žiadanie odškodného. "Podľa nášho názoru sa Mesto Bratislava platne zaviazalo voči spoločnosti Henbury Development odstrániť, resp. umožniť odstránenie budov PKO, tento záväzok však nesplnilo," odôvodnil zástupca spoločnosti Ján Krnáč.

Tvrdí, že spoločnosť Henbury Development nemôže nakladať s pozemkami nie preto, že nedošlo k dohode s mestom alebo k odkúpeniu budov, ale výlučne z toho dôvodu, že mesto porušuje svoje platné záväzky. Peniaze firma pritom chce vyplatiť od 1. júna 2011 a za každý rok žiada aj 9,25 percentný úrok. Krnáč tvrdí, že firma podala žalobu o náhradu škody aj žalobu o určenie platnosti zmluvy o spolupráci a preberacieho protokolu ešte v máji minulého roka.

Magistrát žiada, aby súd zamietol návrh firmy na zaplatenie odškodného v celom rozsahu ako nedôvodný. Takéto stanovisko poslal okresnému súdu tento mesiac, ktorý ho k vyjadreniu sa k žalobe vyzval v septembri. V spore totiž ešte nerozhodli a odškodné môže podľa mesta žiadať až vtedy, keď bude rozhodnutie právoplatné. Firme blízkej J&T dal už za pravdu okresný súd, po odvolaní mesta bol jeho rozsudok krajským súdom zrušený a vec na vrátila súdu prvého stupňa na ďalšie konanie.

O tom, čo sa stane s PKO, pritom zatiaľ nie je jasné. Mesto navrhlo, aby sa Výskumný ústav vodného hospodárstva (VÚVH) stal súčasťou developérskeho projektu a pozemky pod kultúrnym stánkom by tak ostali mestu. O zámene firma s mestom rokuje. Krnáč tvrdí, že momentálne čakajú na konkrétnejšie parametre ponuky zo strany magistrátu, aby mohli reálnosť navrhovanej výmeny vyhodnotiť.

Podľa Milana Ftáčnika (nezávislý s podporou Smeru-SD) firma predbežne súhlasí, ponuku chce však písomne. "Partner žiada, aby sme predložili presné výmery, presné postupy, ako by sa postupovalo vo vzťahu k budovám, nachádzajúcim sa v priestore VÚVH," priblížil rokovanie s Henbury. Po vypracovaní materiálu by ho mal odkontrolovať aj minister životného prostredia Peter Žiga (Smer-SD).

Pozemky pod VÚVH sú totiž štátne. Žiga však ešte po rokovaní v júni pripomenul, že s novým riešením bude súhlasiť len v prípade, ak to nebude poškodzovať zelený rezort. Podľa návrhu by sa zachovala tá časť výskumného ústavu, v ktorej sú najcennejšie technológie, zvyšok by sa stal súčasťou investičného zámeru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok