Kovová pachuť v ústach môže byť znakom závažnej alergie

TA3/bd
30.7.2021 18:30

Kovová chuť v ústach, ktorá sa objaví po jedle je známkou potravinovej alergie. Aj keď väčšina potravinových alergií spôsobuje mierne reakcie, kovová pachuť môže byť znakom závažnej alergickej reakcie. Okamžite vylúčte z jedálnička potraviny, ktoré spôsobujú túto reakciu a nechajte si urobiť alergologické testy.

Kovová pachuť v ústach môže byť znakom závažnej alergie
Pexels

Alergia vs intolerancia

Asi štvrtina ľudí na celom svete si myslí, že má potravinovú alergiu, ale v skutočnosti má potravinovú intoleranciu. Potravinové alergie sú abnormálne reakcie imunitného systému na potraviny, ktoré sú všeobecne považované za bezpečné. Potravinová intolerancia nesúvisí s imunitným systémom, je to skôr zažívacia chyba, ktorá sťažuje trávenie určitých potravín alebo prísad. Iba asi 2 percentá ľudí majú skutočnú potravinovú alergiu. Kovová chuť v ústach je identifikovateľným príznakom potravinovej alergie, nie potravinovej intolerancie.

orechy Pexels

Bežné potraviny

Medzi potraviny, ktoré sú najčastejšie zodpovedné za alergické reakcie patria mäkkýše, orechy, ovocie, paradajky, ryby, arašidy a niektoré potravinárske prídavné látky ako glutamát sodný. Konzumácia týchto potravín môže spôsobiť, že váš imunitný systém telo nastaví do obranného režimu, čím sa do krvného obehu uvoľnia protilátky a ďalšie chemikálie. Príznaky, ako je kovová chuť v ústach, sa môžu objaviť niekoľko minút alebo až hodinu po tom, čo jedlo zjete.


jedlo Pexels

Varovanie pred anafylaxiou

Kovová pachuť v ústach môže byť alarmujúcim príznakom súvisiacim so závažnou alergickou reakciou. K anafylaxii dochádza, keď vaše telo systematicky reaguje na potravinový alergén, ktorý môže spôsobiť opuch dýchacích ciest, zatvorenie hrdla, pokles krvného tlaku a zvýšenie srdcovej frekvencie. Ak sa u vás objaví opuch tváre, žihľavka a kovová pachuť v ústach, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc.

chlieb Pexels

Vyhnite sa problémom

Najúčinnejšou liečbou akejkoľvek alergie na potraviny je vyhnúť sa konzumácii potravín, na ktoré vám bola alergia diagnostikovaná. Len čo také jedlo zjete, príznaky neustúpia, kým sa z tela nevylúčia bielkovina z tohto jedla. Anafylaxia sa lieči injekciou epinefrínu, ktorý sa podáva vnútrožilovo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok