Toxic Tour alebo vitajte na prehliadke v Amazonskom Černobyle

TA3 ČTK
1.8.2021 08:00

Na severovýchode Ekvádoru v oblasti nazývanej niektorými Amazonský Černobyľ usporadúvajú niekoľko rokov komentované prehliadky pralesa, ktorý poškodila ťažba ropy. Pod názvom Toxic Tour ich organizuje únia UDAPT, ktorá združuje a zastupuje obyvateľov poškodenej oblasti v súdnych sporoch s ťažobnými spoločnosťami, najmä s americkou spoločnosťou Chevron.

Toxic Tour alebo vitajte na prehliadke v Amazonskom Černobyle
TASR/AP

Najhoršie postihnuté oblasti ťažbou ropy v ekvádorskej časti Amazónie sú v provinciách Sucumbíos a Orellana. Záujemcovia o ekologickú prehliadku môžu so sprievodcom vidieť poškodenú prírodu i tzv. mecheros, akési komíny, v ktorých sa spaľuje plyn unikajúci pri ťažbe.

O prehliadky je veľký záujem

Hlavným cieľom týchto prehliadok nie je zarobiť peniaze, ale najmä upozorniť na ničenie Amazónie odpadom z niekoľko desiatok rokov trvajúcej ťažby. Za asi šesťhodinový výlet nie je stanovená pevná cena, organizátori žiadajú len príspevok na prenájom auta a benzín. Prvá Toxic Tour sa uskutočnila v roku 2003, teraz sa konajú v priemere tri za týždeň.

Ekvádorská Amazónia bola kedysi nedotknutou prírodou. Dnes jej hovoria aj Amazonský Černobyľ. TASR/AP

Už viac ako dvadsať rokov vedie UDAPT právnu bitku s ťažobnými spoločnosťami. Na miestnych súdoch ju pred niekoľkými rokmi vyhral a štát nariadil ťažiarom, vrátane firmy Chevron-Texaco, zaplatiť asi 9,5 milióna dolárov na sanáciu asi 480-tisíc hektárov poškodenej oblasti. Arbitrážny tribunál v Haagu ale verdikt v roku 2018 zrušil s tým, že ekvádorský štát porušil zmluvu o bilaterálnych investíciách s USA. Podľa denníka El País sa tento spor ešte neskončil.

Niečo za niečo

Ekvádorská vláda aj samotné ťažobné spoločnosti sa snažia vyjednať dohody s miestnymi obcami, ktorým ekologické škody kompenzujú priamo. Niekedy však býva protihodnotou povolenie obnovenia ťažby. Napríklad obec Dureno postavila školu či verejné osvetlenie a každá rodina dostala nový dom vďaka dohode s ekvádorskou štátnou firmou Petroamazonas z roku 2014. Dohoda však zároveň umožnila znovuotvorenie už zavretého ropného vrtu.

Letecký pohľad na ekvádorský národný park Yasuni v Amazonskom pralese, ktorý sa tiež otvoril ťažbe ropy. TASR/AP

Vymiera ďalší domorodý jazyk

Desaťročie ťažby ropy v ekvádorskej Amazónii podľa denníka El País prispelo aj k znížniu počtu obyvateľov domorodých etník, pre ktorých je príroda zdrojom obživy. Znečistená bola aj miestna rieka Aguarico. Niektorí miestni spomínajú, že v dobách, keď bola ťažba najväčšia, mali na tele po kúpaní čierne ropné škvrny.

S príchodom ťažobných spoločností v minulom storočí do Amazónie začala miznúť i miestna indiánska kultúra, nová generácia začala meniť zvyky, oblečenie aj stravovacie návyky a aj tam dorazila digitalizácia. S tou však miznú tisícročné tradície a hrozí vymretie ďalšieho domorodého jazyka, dodal El País.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok