Zoznamky podľa očkovania? Nereagujte, radí psychológ. Na prahu tretej vlny sme vyčerpaní

TA3
31.7.2021 06:00

Hľadám očkovanú či naopak, neočkovaného. Táto požiadavka sa v ostatných týždňoch čoraz častejšie objavuje na internetových zoznamkách ako jeden zo zásadných parametrov, podľa ktorého si ľudia hľadajú partnerov. Očkovanie či neočkovanie rozdeľuje priateľov, rodiny, kolegov v práci. Kam sme sa mentálne posunuli od začiatku pandémie? Rozprávali sme sa s profesorom klinickej psychológie Radkom Ptáčkom.

dvojica vzťah rozchod 1140px (ČTK)
ČTK

Na začiatku bol spoločný nepriateľ

Dostali sme sa do štádia vyčerpania a iracionálneho strachu, popisuje psychológ nálady v spoločnosti na prahu tretej pandemickej vlny. Opisuje, že na začiatku sme stáli proti nepriateľovi, ktorým bola choroba, ktorej sme síce nerozumeli, ale snažili sme sa s ňou bojovať. Ptáček spomenul vysokú solidaritu, ktorá bola typická pre ľudí v Česku aj na Slovensku.

"Nepredvídateľným priebehom, neprehľadnými rozhodnutiami a dĺžkou trvania sme sa dostali do stavu vyčerpania, hystérie a iracionálneho strachu z toho, čo vlastne príde, pretože to nikto nevie a nikto nám to nie je schpný povedať," zhrnul psychológ.

Psychickú vyšerpanosť a duševnú nepohodu cíti majoritná časť populácie, vysvetľuje Ptáček. "Ľudia sú unavení a potrebujú sa nadýchnuť," hovorí. "Duševná kondícia našich národov, respektíve našich spoločností, sa nebezpečne znižuje," zhodnotil psychológ. Myslí si, že viac či menej pandémiou trpia skoro všetky vekové skupiny. Doplnil však, že sa našli aj takí, ktorí tvrdia, že im pandémia pomohla.

Excesy jednotlivcov

Medzi najpostihnutejšími sú podľa Ptáčka tí najstarší a tí najmladší, vrátane dospievajúcich. Strednej skupine populácie podľa psychológa paradoxne pomáha, že má viac povinností a plní si pracovné úlohy, ktoré sa viac-menej podobajú na tie, ktorými sa zaoberali aj prd pandémiou.

Prípady inzerátov, kde si ľudia hľadajú partnerov, ktorí absolvovali či neabsolvovali očkovanie, považuje Ptáček skôr za excesy niekoľkých jednotlivcov. Na takéto ponuky by odporúčal nereagovať. "Je pravdou, že očkovanie môže rozpolcovať rodiny," povedal psychológ s tým, že on sám sa v praxi s takýmito prípadmi stretáva. Ak ide o rozvody, pri ktorých sa partneri hádajú o očkovaní, vakcína je podľa Ptáčka už len čerešničkou na torte. Proces, ktorý viedol k rozvodu, podľa neho musel byť dlhší, prípadne dozrieval aj počas pandémie.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok