Premiér nechce sľubovať niečo, čo nevie dať. Dúfa v kvalitnú dôchodkovú reformu

TA3 TASR
30.7.2021 14:40

O dôchodkovej reforme a jej časti – rodičovskom bonuse – diskutuje koalícia už takmer rok. Zmeny v dôchodkovom systéme budú podrobené koaličným dohodám. Uviedol to premiér Eduard Heger s tým, že jeho stanovisko je nemenné – štát nemôže sľubovať ľuďom niečo, čo im nevie dať.

dôchodcovia dôchodok nákup trh 1140px (TASR/Eszter Asszonyi)
TASR/Eszter Asszonyi

"Holubov na streche už bolo dosť," okomentoval premiér s tým, že dôchodková reforma bude podľa neho kvalitná vtedy, ak bude štát vedieť ľuďom garantovať jej výsledky a bude dlhodobo udržateľná. "Toto je úplne kľúčové. Vieme, že verejné financie nie sú v dobrom stave," podotkol premiér s tým, že na to, aby sa do dobrého stavu dostali, treba niekoľko zmien.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak vo štvrtok na stretnutí s novinármi predstavil podrobnosti časti dôchodkovej reformy. Tá totiž nebude pripravovaná ako ústavný zákon, ako sa pôvodne plánovalo, ale cez tri bežné zákony. Prvý z nich – novelu zákona o sociálnom poistení – tento týždeň už predložil rezort do medzirezortného pripomienkového konania.

Obsahuje Krajniakov individuálny dôchodkový strop po odpracovaní 40 rokov i ďalšie zmeny, medzi ktoré patrí napríklad rodičovský bonus. Ten spočíva v tom, že dieťa pracujúce na Slovensku môže prispieť svojim rodičom piatimi percentami zo svojho vymeriavacieho základu. Ak má dvoch rodičov, delilo by sa to rovnomerne, teda 2,5 % z vymeriavacieho základu pracujúceho dieťaťa by dostala matka a 2,5 % otec.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok