Ministerstvo zdravotníctva má do štvrtka vrátiť milióny eur, ktoré rozdelila Pellegriniho vláda

TA3 TASR
30.7.2021 14:29

Ministerstvo zdravotníctva SR má do štvrtka vrátiť 14 miliónov eur. Tie boli pôvodne určené na nákup zdravotníckej techniky, rekonštrukcie či na zvyšovanie počtu pracovných miest vo vybraných štátnych nemocniciach a špecializovaných ústavoch.

Jedna z najväčších britských nemocníc ruší operácie, plnia ju covid pacienti
TASR/AP

Potvrdila to hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová. O vrátení peňazí na účet Štátnych finančných aktív rozhodla vláda 21. júla.

Vládny kabinet vtedy zrušil ministrovi zdravotníctva Vladimírovi Lengvarskému (nominant OĽANO) úlohu súvisiacu so zvyšovaním základného imania. Eliášová priblížila, že rezort pristúpil k verifikácii skutkového a právneho stavu. "V nadväznosti na zistené závery ministerstvo predložilo vláde návrh na zrušenie úlohy zvýšiť základné imanie vo vybraných akciových spoločnostiach,“ doplnila.

Peniaze pridelila Pellegriniho vláda

O tom, že viaceré zdravotnícke zariadenia, v ktorých je štát akcionárom, dostanú peniaze navyše, rozhodla ešte bývalá vláda na návrh vtedajšieho premiéra Petra Pellegriniho. Zvýšenie základného imania vo forme peňažného vkladu sa malo realizovať v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb, v Stredoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb, v Nemocnici Poprad a v kombinovanej forme, ktorú tvorí peňažný vklad a nehnuteľný majetok štátu v správe Univerzitnej nemocnice s poliklinikou L. Pasteura Košice, ako nepeňažný vklad vo Východoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb a vo Východoslovenskom onkologickom ústave.

Na otázku TASR, či v tomto smere došlo k naplneniu pôvodného zámeru investovať do majetku či vybavenia nemocníc, ministerstvo neodpovedalo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok