Aké nežiaduce účinky po vakcíne hlásili Slováci? Zverejnili novú správu

TA3 TASR
30.7.2021 12:19

V súvislosti s očkovaním proti koronavírusu Štátny ústav pre kontrolu liečiv do stredy evidoval 7752 hlásení podozrení na nežiaduce účinky. Z celkového počtu hlásení je 746 závažných, čo predstavuje 9,6 percenta hlásení. O týždennej štatistike hlásení podozrení na nežiaduce účinky vakcín na prevenciu ochorenia Covid-19 informoval ústav na svojom webe.

Nové čísla
TASR/Milan Kapusta

Pfizer a Moderna

Pri vakcíne od konzorcia Pfizer/BioNTech išlo o 381 závažných hlásení, z toho jedno úmrtie. Medzi hlásenými podozreniami na závažné nežiaduce účinky sa objavili pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi, a to zväčša u pacientov liečených na hypertenziu, prekolapsový stav, kolaps, zlyhanie očkovania, ale napríklad aj náhla cievna mozgová príhoda.

Pri vakcíne od spoločnosti Moderna išlo o 70 závažných hlásení, z toho jedno úmrtie. Medzi hlásenými podozreniami na závažné nežiaduce účinky boli dočasná paralýza, pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi, trombóza, kolaps, pľúcna embólia či napríklad aj akútna ischémia mozgu.

Celkovo bolo na Slovensku do stredy podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií prvou dávkou zaočkovaných 2.252.724 osôb, druhou dávkou 1.953.077 osôb.

AstraZeneca, Johnson & Johnson a Sputnik

V rámci vakcíny od spoločnosti AstraZeneca hlásili 274 závažných nežiaducich účinkov, z toho dve úmrtia. Najčastejšie išlo o krátkodobú stratu vedomia, kolaps, trombózu, ale aj o parézu tvárového nervu, epileptický záchvat u pacientov liečených na epilepsiu, pľúcnu embóliu, náhlu cievnu mozgovú príhodu či napríklad infarkt myokardu.

Nežiaduce účinky nahlásili aj pri vakcíne od spoločnosti Johnson & Johnson, z toho 15 závažných. Išlo o stratu vedomia, kolaps a halucinácie. Pri neregistrovanej vakcíne Sputnik V zaznamenali jedno závažné hlásenie, a to pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi.

Do štvrtka evidoval ústav spolu štyri úmrtia v kauzálnej súvislosti s očkovaním, z toho pri troch prípadoch bol súvis stanovený ako možný (po vakcínach od konzorcia Pfizer/BioNTech, od spoločnosti Moderna a od spoločnosti AstraZeneca) a v jednom ako pravdepodobný (po vakcíne od spoločnosti AstraZeneca). Pri iných uzavretých prípadoch vrátane niektorých medializovaných bol súvis vylúčený.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok