Učiteľov je málo. Chýbajú v škôlkach, ale aj na predmetoch ako matematika či fyzika

TA3 TASR
30.7.2021 11:28

V Bratislave pred začiatkom nového školského roka 2021/2022 chýbajú viacerí učitelia. Dopyt je najmä po učiteľoch matematiky, fyziky či informatiky. Niektoré mestské časti Bratislavy sa zhodli, že majú nedostatok učiteľov aj v materských školách.

škola trieda deti koronavírus Slovensko 1140px (TASR/Roman Hanc)
TASR/Roman Hanc

Záujem je nižší

Základné školy v mestskej časti Bratislava-Dúbravka riešia situáciu s učiteľmi priebežne tak, aby bol vždy vyučovací proces pokrytý a zabezpečený. Problémom je podľa Lucie Marcinatovej z tlačového referátu mestskej časti Dúbravka aj fluktuácia. "Na základných školách patria k často hľadaným najmä učitelia prvého stupňa, angličtiny a matematiky," povedala Marcinatová.

Adam Beňo z miestneho úradu v bratislavskej Karlovej Vsi uviedol, že do materských škôl hľadajú osem kvalifikovaných učiteľov. "Pociťujeme nižší záujem o prácu učiteľov v materských školách, alebo nedostatok kvalifikovaných uchádzačov," ozrejmil.

Ponúkajú aj príspevok

Aj v bratislavskej mestskej časti Staré Mesto očakávajú, že sa trend oproti predošlým rokom nezmení. Nedostatok bude najmä učiteľov matematiky, informatiky či fyziky. "V materských školách, ktorých zriaďovateľom je Staré Mesto, momentálne chýbajú dve učiteľky a jedna školníčka," uviedol hovorca tejto mestskej časti Matej Števove.

Petržalka hľadá desiatky zamestnancov do základných a materských škôl. Ponúka aj náborový príspevok a ďalšie výhody. "V Ružinove máme deväť základných a 12 materských škôl. Podľa posledných údajov sa pred nadchádzajúcim školským rokom obsadzujú asi dve desiatky voľných pozícií učiteľov/pedagogických zamestnancov," povedala Adela Vavrušová z komunikačného oddelenia mestskej časti Ružinov.

Ako doplnila, chýbajú predovšetkým učitelia matematiky pre druhý aj prvý stupeň základnej školy, ale hľadajú aj učiteľov slovenského jazyka pre prvý stupeň základných škôl. V materských školách sa obsadzujú uvoľnené pozície učiteľov, v základných školách zase vychovávateľov.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok