Protest v Bratislave nebol ohlásený, zložky podnikli preventívne opatrenia

TA3 TASR
29.7.2021 15:38

Bezpečnostné zložky o štvrtkovom proteste na Hodžovom námestí vedeli dopredu, aj keď verejné zhromaždenie nebolo oficiálne oznámené. Uviedli to z bratislavskej mestskej časti Staré Mesto s tým, že neohlásenie protestu nie je dôvod na jeho zakázanie.

Protesty skomplikovali dopravu v hlavnom meste, MHD premáva po zmenených trasách
TASR/Martina Kriková

"Bezpečnostné zložky o ňom vedeli a pripravili opatrenia vrátane napríklad dočasného zatvorenia blízkej Grassalkovičovej záhrady. Predpokladáme, že aj počas protestu konala polícia tak, aby protest prebehol čo najpokojnejšie, bez násilností a potýčiek," uviedol hovorca Starého Mesta Matej Števove.

Problémom takýchto neohlásených a nepovolených zhromaždení je podľa jeho slov chýbajúci, respektíve úradom neznámy organizátor a nekontrolovaný dav sa nespráva štandardne. "To môže bezpečnostným zložkám skomplikovať ich prácu," poznamenal hovorca. Poukázal pritom, že podľa zákona o zhromažďovacom práve je za pokojný a bezpečný priebeh verejného zhromaždenia zodpovedný organizátor.

Pred Prezidentským palácom na Hodžovom námestí v Bratislave protestuje od štvrtka rána niekoľko stoviek ľudí proti pandemickým opatreniam i proti prezidentke Zuzane Čaputovej, členom vlády a parlamentu. Krátko po 11.00 h sa demonštrujúci presunuli na cestu a zablokovali ju. Aktuálne blokujú viaceré ulice v okolí Hodžovho námestia, čím spôsobujú dopravný kolaps v centre Bratislavy. Polícia deklaruje, že pre štvrtkové neoznámené verejné zhromaždenie prijala adekvátne opatrenia, situáciu monitoruje a priebežne vyhodnocuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok