Športové podujatia čaká zmena. Povinné testovanie sa už niektorých akcií nebude týkať

TA3 TASR
29.7.2021 13:59

U športovcov a členov realizačného tímu nemusí byť podmienená účasť na športovom podujatí negatívnym výsledkom testu v prípade, že sa podujatie koná v zelenom okrese a v počte do 100 osôb. Zmena bude súčasťou najbližšej aktualizácie vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR k organizácii hromadných podujatí.

Zdravie: V BSK doposiaľ evidujú 56 prípadov delta variantu nového koronavírusu
TASR/AP

V žltých a horších okresoch je záujem ponechať rovnaké podmienky ako doteraz, teda povinnosť pravidelného testovania športovcov. Tí, ktorí spĺňajú definíciu plne zaočkovanej osoby, alebo sú do 180 dní po prekonaní ochorenia, či osoby do 12 rokov, nemusia podstupovať testovanie na Covid-19. Vyplýva to z rokovania konzília odborníkov aj za účasti štátneho tajomníka ministerstva školstva Ivana Husára a poverených osôb z Úradu verejného zdravotníctva SR.

Odborníci sa na stretnutí dohodli na výnimke z povinného testovania pre športové podujatia, podmienkou je počet účastníkov menej ako 100 osôb na podujatie a zelená fáza Covid automatu. "Argumentovali sme porovnávaním s opatreniami pri iných spoločenských podujatiach, kde sa zhromažďuje viac ľudí, či u už ide o kultúrne alebo spoločenské udalosti," uviedol v tlačovej správe štátny tajomník pre šport Ivan Husár.

V dohľadnom čase sa toto uvoľnenie opatrení pre šport premietne aj do vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR. Husár zároveň naďalej vyzýva nadšencov športu k zodpovednému správaniu. "Len spoločnými silami dokážeme zvládnuť tretiu vlnu pandémie tak, aby sme neohrozili šport. Všetci si prajeme vrátiť sa čo najskôr k bezproblémovému režimu či už športových, tréningových alebo súťažných aktivít," doplnil Husár s tým, že jedinou cestou, ako to dosiahnuť je očkovanie. Zníži sa tak riziko ťažkého priebehu ochorenia Covid-19, ale aj prenosu vírusu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok