Charles a Diana sa zosobášili pred 40 rokmi. Kúsok z ich svadobnej torty ide do dražby

TA3 TASR
29.7.2021 12:08

Rez zo svadobnej torty princeznej Diany a princa Charlesa ide do dražby - 40 rokov po tom, ako tento britský kráľovský pár uzavrel manželstvo. V tom čase 20-ročná Lady Diana Spencerová a 32-ročný Charles, priamy následník britského trónu, sa zosobášili 29. júla 1981 v londýnskej Katedrále sv. Pavla.

Charles a Diana sa zosobášili pred 40 rokmi. Kúsok z ich svadobnej torty ide do dražby
TASR/AP

Ich vzťah však nevydržal dlho; pár sa rozišiel po 11 rokoch v roku 1992 a o štyri roky neskôr nasledoval rozvod. Predmetný rez zo svadobnej torty - jednej z 23 oficiálnych svadobných toriet - obsahuje na poleve vytvorený kráľovský erb v zlatej, striebornej, červenej a modrej farbe.

Rez dostala po svadbe Moyra Smithová, členka personálu Alžbety-kráľovnej matky v sídle Clarence House v Londýne, informoval v stredu denník Evening Standard. Smithová tento "artefakt" starostlivo uchovávala v starožitnej plechovej škatuli.

Jej rodina v roku 2008 rez torty predala nešpecifikovanému zberateľovi, ale pri príležitosti 40. výročia svadby sa tento "artefakt" opäť objavil v ponuke aukčného domu Dominic Winter Auctioneers so sídlom v grófstve Gloucestershire.

Je v dobrom stave

"Zdá sa, že (rez) je v rovnako dobrom stave, ako keď bol predaný po prvý raz, ale konzumovať ho neodporúčame," vyhlásil zástupca zmienenej aukčnej spoločnosti Chris Albury.Rez zo svadobnej torty sa bude dražiť 11. augusta spolu s jedálnym lístkom, pokynmi týkajúcimi sa svadobného obradu a programom svadobných raňajok. Očakáva sa, že kúsok tejto historickej cukrovinky sa predá za 300-500 libier (353-588 eur).

Svadbu Diany a Charlesa sledovalo prostredníctvom televízneho prenosu na celom svete viac než 750 miliónov divákov. Mladomanželia sa na balkóne Buckinghamského paláca pobozkali, čo bolo vtedy v rozpore s kráľovským protokolom, píše Evening Standard. Princeznej hodvábny závoj mal dĺžku 7,6 metra, čo predstavuje rekord v britskej histórii. Jej svadobné šaty sú momentálne vystavené v Kensingtonskom paláci; výstava potrvá do januára 2022.

Diana zomrela vo veku 36 rokov pri automobilovej havárii v Paríži v auguste 1997, keď mali jej synovia William a Harry (Henry) 15 a 12 rokov. Charles si v roku 2005 vzal za manželku svoju dlhoročnú milenku Camillu Parkerovú-Bowlesovú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok