Protestujúci odmietajú uvoľniť zablokovaný autobus, dopravný podnik sa od demonštrácie dištancuje

TA3 TASR
29.7.2021 08:44

V Bratislave sa opäť protestuje. Demonštrujúci sa zišli pred Prezidentským palácom, odkiaľ sa presunuli aj do ďalších ulíc. Nespokojný dav nesúhlasí s protipandemickými opatreniami a novelou zákona o verejnom zdraví, ktorú podpísala prezidentka.

Protestujúci rozšírili blokáciu ciest v okolí Hodžovho námestie v Bratislave o ďalšie ulice. Blokujú už aj Staromestskú ulicu, Suché mýto, Štefánikovu ulicu i cestu na križovatke Banskobystrická-Hodžovo námestie-Námestie 1. mája. V centre hlavného mesta vznikajú rozsiahle kolóny. 

Linky bratislavskej MHD, ktorých premávku zablokovalo protestné zhromaždenie, aktuálne jazdia po zmenených trasách a s meškaním. "Linky 83, 84 a 93 premávajú z Petržalky cez Most SNP na nábrežie, Dostojevského rad, Legionársku a Šancovu ulicu ďalej na Hlavnú stanicu (93), resp. do Dúbravky (83 a 84). Linky 80 a 94 premávajú s meškaním a len po zastávku Zochova. Linky 31 a 39 premávajú zmenenou trasou cez nábrežie,“ konkretizovala hovorkyňa Bratislavskej integrovanej dopravy Eva Vozárová. 

Linky 207 a 212 sú medzi Pražskou a Záhradníckou presmerované cez Šancovú, Legionársku a Karadžičovu. Linka 147 premáva len v úseku Búdková – Šulekova a linka 203 premáva s meškaním, v úseku Kollárovo nám. - Koliba je nahradená autobusmi.

"Osoby zúčastnené na zhromaždení sa krátko po 11.00 h presunuli na vozovku a zablokovali ju v oboch smeroch, ako aj podchod v smere na Staromestskú ulicu. Z tohto dôvodu je v súčasnosti Hodžovo námestie v smere na Staromestskú ulicu a na Námestie 1. mája  neprejazdné," informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff. Polícia deklaruje, že pre štvrtkové neoznámené verejné zhromaždenie prijala adekvátne opatrenia, situáciu monitoruje a priebežne vyhodnocuje. Na miesto prišli aj ťažkoodenci.

Odmietajú uvoľniť zablokovaný autobus

Protestujúci v okolí Prezidentského paláca v Bratislave naďalej odmietajú uvoľniť zablokovaný autobus v podchode na Hodžovom námestí tak, aby mohol pokračovať v ceste. Informuje o tom Dopravný podnik Bratislavav reakcii na fotky, ktoré kolujú na sociálnych sieťach. "DPB touto cestou zdôrazňuje, že sa do demonštrácie nezapája a od tohto protestu sa dištancuje," uviedol hovorca dopravcu Martin Chlebovec.

Na popoludňajšej tlačovej besede predstavitelia polície informovali, že priebeh zhromaždenia monitorujú. Zabrániť  zhromaždeniu nebolo podľa ich slov možné. Argumentovali, že i napriek faktu, že nešlo o oznámené zhromaždenie, nie je zákonný dôvod  zhromaždenie rozpustiť. Fakt, že polícia nezabránila zablokovaniu ulíc, vysvetlili zasa tým, že nemožno obmedzovať pohyb, ak nie je možné jednoznačne určiť, či ide o účastníkov demonštrácie. 

Podľa policajtov sa dokumentujú všetky prípadné priestupky, potvrdili, že na mieste malo dôjsť k poškodeniu jedného motorového vozidla. "Nedochádza k vážnym útokom na zdravie či bezpečnosť alebo k vážnemu narušeniu verejného poriadku,“ povedal viceprezident Policajného zboru Róbert Bozalka.

Proti opatreniam a očkovaniu

Pred Prezidentským palácom na Hodžovom námestí v Bratislave protestuje od štvrtka rána niekoľko stoviek ľudí proti pandemickým opatreniam i proti prezidentke Zuzane Čaputovej, členom vlády a parlamentu. Krátko po 11.00 h sa demonštrujúci presunuli na vozovku a zablokovali ju v oboch smeroch, ako aj podchod v smere na Staromestskú ulicu. Odvtedy je okolie Hodžovho námestia neprejazdné.

Protestujúci uviedli, že vyhlásili generálny štrajk, bojujú proti obmedzovaniu práv a proti genocíde národa. Kritizujú prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, členov vlády i parlamentu. Negatívne sa vyjadrujú na adresu médií a novinárov. Demonštrujú proti pandemickým opatreniam, odmietajú očkovanie proti ochoreniu Covid-19 i testovanie na ochorenie. Pandémiu označili za podvod.

"Rúška dole, hlavy hore," ozývalo sa opakovane z námestia v centre Bratislavy. Niektorí demonštranti držia v rukách štátne vlajky či transparenty s nápismi "vakcína je vražda" či "apartheid". Odmietajú novelu, podľa ktorej by sa malo pri tvorbe opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz.

Sas posiela demonštrantom výzvu

Koaličná SaS vyzýva demonštrantov, aby protestovali kultivovane a nemanipulovali s dátami. Podpredseda SaS a štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus označil očkovanie za cestu, ako sa vrátiť k životu pred pandémiou. Neohľaduplnosť a prepadnutie klamstvám je podľa neho to posledné, čo v tejto chvíli potrebujeme.

"Rešpektujeme právo občanov slobodne vyjadrovať svoj názor a demonštrovať, ale aj to by sa podľa nás malo diať pokojným a vecným spôsobom. Nemôžeme tolerovať urážky a vulgarizmy, napríklad len pre to, že podporujeme očkovanie, a tým aj spoločenskú zodpovednosť voči druhým. Navyše, protestujúci okrem osobných útokov tiež zavádzajú a klamú verejnosť vymyslenými dátami a hoaxmi," podotkol Klus s tým, že riadiť sa faktami je výzvou pre nás všetkých.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok