Studený front prinesie búrky i nárazový vietor, výstrahy platia až do štvrtka rána

TA3 TASR
28.7.2021 19:22

Slovenský hydrometeorologický ústav varuje, že večer, v noci aj vo štvrtok 29. júla dopoludnia budú na väčšine územia Slovenska intenzívne búrky. Informujú o tom meteorológovia na sociálnej sieti.

"Zvlnený studený front prinesie v najbližších hodinách nad naše územie prehánky a búrky, prechodne i dážď. Niekoľko sa už v týchto chvíľach blíži z Česka a Rakúska na krajný západ Slovenska," uviedli meteorológovia. Ako tvrdia, môžu priniesť silný nárazový vietor, krúpy a prívalový dážď.

SHMÚ preto vydal v niektorých okresoch Bratislavského, Trenčianskeho a Trnavského kraja výstrahu druhého stupňa pre búrkami, ktorá platí od 19.00 do 22.00 h. V týchto lokalitách je zvýšená pravdepodobnosť výskytu silných búrok s krúpami, ktoré predstavujú nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. "S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 30 - 50 milimetrov a nárazy vetra s rýchlosťou 70 až 85 kilometrov za hodinu," dodali meteorológovia.

Výstraha prvého stupňa pred búrkami platí pre celé územie Slovenska, okrem pár okresov na východe krajiny.

V okresoch Malacky, Pezinok, Bratislava a Senec zároveň platí prvý stupeň hydrologickej výstrahy pred prívalovou povodňou. "Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," uviedli meteorológovia. Výstraha platí do 20.30 h.

Platí i výstraha pred povodňou

V okrese Malacky platí v stredu večer hydrologická výstraha druhého stupňa pred prívalovou povodňou. Výstraha platí do 21.30 h. "Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," uviedli meteorológovia.

V okresoch Pezinok, Bratislava a Senec platí prvý stupeň hydrologickej výstrahy pred prívalovou povodňou do 20.30 h. V okresoch Trnava a Piešťany je to do 22.00 h.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok