Udelili ceny predsedu parlamentu

TA3, SITA
25.10.2012 19:59

Medzi tohtoročnými laureátmi Cien predsedu Národnej rady SR za rozvoj kultúry a humanitného vzdelávania sú Peter Dvorský, Juraj Meliš, Jozef Novák, Stanislav Szomolányi, Božidara Turzonovová a Karol Wlachovský.

Udelili ceny predsedu parlamentu
TA3

Nositelia Cien predsedu Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) za rozvoj kultúry a humanitného vzdelávania za rok 2012 sú už známi. Ceny, ktoré vytvoril sklár Palo Macho slávnostne dnes odovzdal predseda NR SR Pavol Paška v historickej budove Národnej rady SR na Župnom námestí v Bratislave.

Tento rok sa laureátmi Ceny predsedu NR SR za rozvoj kultúry a humanitného vzdelávania stali: Peter Dvorský za výnimočný prínos v oblasti hudby, Juraj Meliš za výnimočný prínos v oblasti výtvarného umenia, Jozef Novák za výnimočný prínos v oblasti historického výskumu, Stanislav Szomolányi za výnimočný prínos v oblasti kinematografie, Božidara Turzonovová za výnimočný prínos v oblasti dramatického umenia a Karol Wlachovský za výnimočný prínos v oblasti umeleckého prekladu a kultúrnej diplomacie. Agentúru SITA o tom informoval hovorca predsedu Národnej rady SR Pavel Chovanec.

Cena predsedu Národnej rady SR za rozvoj kultúry a humanitného vzdelávania sa udeľuje od roku 2007. Jej prvými držiteľmi boli Jozef Ciller, Jozef Jankovič, Ján Komorovský, Albert Marenčin, Ilja Zeljenka a Milan Zigo. V roku 2008 ceny získali: Rudolf Fila, Soňa Kovačevičová, Katalin Vadkerty, Vincent Rosinec, Karol Horák a Sergej Kopčák. O rok neskôr ich udelil predseda parlamentu Jurajovi Bartuszovi, Jánovi Sabolovi, Viere Strnisková, Miloslavovi Lutherovi, Ferdinandovi Klindovi a Jozefovi Mihalkovičovi.

V roku 2010 sa stali laureátmi Ján M. Bahna, Eduard Grečner, Peter Lipa, Rudolf Urc, Kveta Stražanová a Viliam Turčány. V roku 2011 Cena predsedu Národnej rady Slovenskej republiky za rozvoj kultúry a humanitného vzdelávania nebola udelená. 

Ceny predsedu NR SR za rozvoj kultúry a humanitného vzdelávania predseda parlamentu udelil na návrh komisie, ktorá pracovala v zložení: Ondrej Šulaj, Miroslav Marcelli, Karol Weisslechner, Peter Dubecký, Gábor Hushegyi a Peter Michalovič. Komisia je zostavená z osobností, ktoré zastupujú rôzne oblasti kultúry a humanitného vzdelávania, za ktoré sa udeľuje spomínaná cena.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok