Santusovej hádzali polená pod nohy, podľa exriaditeľa inšpekcie ide o vojnu skupiny vyšetrovateľov

TA3
29.7.2021 06:00

Konanie operatívcov a vyšetrovateľov v NAKA začal preverovať vyšetrovací tím z policajnej inšpekcie pod vedením vyšetrovateľky Diany Santusovej. Tú po akcii, kde mali zadržať troch kajúcnikov obviňovaných z krivých výpovedí, postavil jej šéf mimo službu. Prokurátor Miroslav Remeta, ktorý prípad dozoruje, sa vyjadril, že úvahy o nezákonnom postupe Santusovej sú neopodstatnené. O téme sme sa rozprávali s Ivanom Ševčíkom, bývalým generálnym riaditeľom Sekcie kontroly a inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR.

NAKA kukláči polícia 1140px (TASR/Martin Bauman)
TASR/Martin Bauman

Ako funguje inšpekcia

Úrad inšpekčnej služby má dva útvary - je to útvar inšpekcie a útvar kontroly, vysvetlil Ševčík s tým, že Úrad inšpekčnej služby spadá priamo pod ministra vnútra a v rámci ministerstva je to úplne samostatný útvar. "Znamená to, že jeho jediným priamym nadriadeným je minister vnútra," zdôraznil Ševčík. 

Úrad inšpekčnej služby má prioritne okrem kontroly na starosti trestnú činnosť policajtov. Tú vyhľadáva, odhaľuje a na záver aj dokumentuje. Vyšetrovanie vykonáva ak ide o policajtov, príslušníkov zboru väzenskej justičnej stráže aj finančnej správy. Ide pritom o činnosť vo výkone služby, ale aj mimo služby ako dopravná nehoda, výtržníctvo či domáce násilie, priblížil Ševčík.

Spis zo SIS

To, čo sa deje v súčasnosti v bezpečnostných zložkách, by Ševčík nenazýval "vojnou policajtov". "Je to vojna určitej skupiny vyšetrovateľov, ktorá sa snaží zakryť svoju, možno protiprávnu, činnosť," povedal.

"Na začiatku, podľa môjho názoru aj podľa médií, bol nejaký spis, ktorý prišiel zo Slovenskej informačnej služby," rekapituluje Ševčík. Podľa Ševčíka obsahoval podozrenia z protiprávnej činnosti vyšetrovateľov z NAKA. Tieto podozrenia boli podľa neho "určite podložené ďalšími dôkazmi, ktoré to potvrdzovali".

SIS má podľa Ševčíka zo zákona možnosti, aby odhaľovala protispoločenské konanie, ale sama nie je orgánom činným v trestnom konaní, čiže svoje poznatky posúva ďalej kompetentným orgánom. "Postúpili to vyšetrovateľke na inšpekcii, vyšetrovateľka si určite musela preštudovať celý ten spis, musela ho vyhodnotiť a na základe podkladových materiálov začala trestné stíhanie vo veci," opísal Ševčík, ako sa vec dostala k Santusovej s tým, že tento postup je podľa neho najpravdpodobnejší.

Vyšetrovateľka je samostatná

"Vyšetrovateľka si musela byť na 100 percent istá, že takúto akciu môže vykonať, že to celý ten obsah dôkazov umožňuje," vysvetlil Ševčík. Riadiaci funkcionár podľa neho nemá šancu vstúpiť do procesu, ktorý vedie vyšetrovateľ. "Vyšetrovateľka je procesne samostatná," zdôraznil. Zároveň pritom musí postupovať podľa trestného poriadku, kde je striktne stanovené, čo sa má vykonať. "Nad týmto má dozor prokurátor, on dohliada na zákonnosť," povedal Ševčík.  

Prečo použila Santusová na zásah v Bratislave zásahovku zo Sobraniec? Podľa neoverených informácií, ktoré získal Ševčík, "niekto z nadriadených zakázal krajským riaditeľom poskytovať súčinnosť tejto vyšetrovateľke". Podľa Ševčíka vidíme, že voči Santusovej práci boli averzie už od začiatku. "Evidentne jej tam hádžu polená pod nohy," poznamenal. 

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok