Obetí výbuchu v chemickom závode v Nemecku bude zrejme viac

TA3 TASR
28.7.2021 16:29

Firma prevádzkujúca priemyselný park v nemeckom meste Leverkusen, kde v utorok ráno došlo k výbuchu, predpokladá, že piati nezvestní zamestnanci takisto prišli o život. Explózia má zatiaľ len dve potvrdené obete a 31 zranených.

"Musíme, žiaľ, vychádzať z toho, že piatich nezvestných nenájdeme živých," povedal šéf spoločnosti Currenta Frank Hyldmar. Ide o štyroch zamestnancov spomenutej firmy a jedného externého spolupracovníka. Napriek tomu, že smrť týchto piatich zamestnancov ešte nebola oficiálne potvrdená, Hyldmar vyjadril ich príbuzným sústrasť. Dodal, že jedna zranená osoba je naďalej v kritickom stave.

Podľa miestnej samosprávy v areáli s chemickými závodmi vybuchli nádrže s rozpúšťadlami, konkrétne v časti, kde sa spracováva odpad. Po explózii začal horieť jeden zo skladov palív. Príčina výbuchu zatiaľ nie je známa a objasní ju až ďalšie vyšetrovanie.

Nádrže obsahovali rozpúšťadlá

Pre hustý dym miestne úrady krátko po výbuchu vyzvali občanov z okolitých lokalít, aby nevychádzali zo svojich domovov a neotvárali okná ani dvere, nepustili deti hrať sa vonku, nevyužívali vonkajšie bazény ani niekoľko nasledujúcich dní nejedli ovocie a zeleninu zo svojich záhrad. Predstavitelia firmy Currenta uviedli, že odborníci zisťujú, či sa v ovzduší nachádzajú nebezpečné toxíny a analyzujú čiastočky sadze z dymového mraku.

Nemecká agentúra životného prostredia v Severnom Porýní-Vestfálsku, kde sa nachádza Leverkusen, v stredu uviedla, že pracuje s predpokladom, že dym, ktorý sa rozšíril do okolia po výbuchu, môže obsahovať toxické zložky. Hovorca agentúry spresnil, že nádrže, ktoré explodovali, obsahovali chlórované rozpúšťadlá.

"Z tohto dôvodu predpokladáme, že dioxín, PCB (polychlórované bifenyly) a furánové zlúčeniny sa dymom preniesli do okolitých rezidenčných oblastí," varoval hovorca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok