Zomrel zakladajúci člen skupiny Slipknot Joey Jordison, mal 46 rokov

TA3 TASR
28.7.2021 14:39

Vo veku 46 rokov zomrel Joey Jordison, bývalý bubeník a zakladajúci člen americkej heavymetalovej skupiny Slipknot. Podľa vyjadrenia jeho rodinných príslušníkov hudobník skonal v pondelok počas spánku, príčinu smrti však neuviedli.

Zomrel zakladajúci člen skupiny Slipknot Joey Jordison, mal 46 rokov
TASR/AP

Jeden z najvplyvnejších metalových bubeníkov

Správu priniesla v stredu tlačová agentúra AFP, ktorá uviedla, že išlo o jedného z najvplyvnejších metalových bubeníkov svojej generácie. Rodák z amerického štátu Iowa bol jedným z troch pôvodných členov skupiny Slipknot, ktorá vznikla v roku 1995. Jordison prispel k celosvetovej sláve tejto formácie na prelome tisícročí, keď sa rockové a metalové zoskupenia delili z popovými hviezdami o najvyššie priečky rebríčkov.

Skupina Slipknot, známa hororovými tvárovými maskami svojich členov, vstúpila na hudobnú scénu hlasnejšou, pochmúrnejšou a agresívnejšou verziou metalu, ktorá zaznamenala komerčný úspech a mala výrazný vplyv na neskoršie generácie hudobníkov, píše AFP.

Formácia debutovala eponymným albumom v roku 1999. Na svojej tretej platni s názvom Vol. 3: (The Subliminal Verses) z roku 2004 spolupracovala s legendárnym hudobným producentom Rickom Rubinom a o dva roky nato získala svoju prvú cenu Grammy.Jordisona v roku 2010 zvolili čitatelia časopisu Rhythm za najlepšieho bubeníka za uplynulých 25 rokov.

Jordison odišiel zo Slipknotu v roku 2013. Neskôr vyhlásil, že mu diagnostikovali ojedinelé neurologické ochorenie, ktoré ovplyvňovalo jeho schopnosť hrať na bicích nástrojoch. Neskôr sa jeho zdravotný stav vďaka intenzívnemu fyzickému tréningu zlepšil, uviedol hudobník v nedávnych rozhovoroch.

Medzi jeho ďalšie projekty patrili Murderdolls, Scar the Martyr, Vimic a Sinsaenum. Jordison hosťoval ako bubeník aj na koncertoch skupín ako Metallica či Korn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok