Taliban tvrdí, že z Afganistanu sa nestane základňa pre útoky proti ostatným krajinám

TA3 TASR
28.7.2021 10:43

Predstavitelia hnutia Taliban v stredu na rokovaniach v Číne uviedli, že nedovolia, aby sa z Afganistanu stala základňa pre skupiny plánujúce sprisahanie proti inej krajine. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na zdroje z prostredia tohto hnutia.

Delegácia Talibanu na vysokej úrovni odcestovala do Číny na rokovania s tamojšími predstaviteľmi, potvrdil hovorca hnutia Muhammad Naím. Na čele deväťčlenného rokovacieho tímu je jeden zo zakladateľov tohto radikálneho hnutia mulla Abdul Ghání Barádar.

"Islamský emirát (Taliban) ubezpečil Čínu, že územie Afganistanu nebude využité proti bezpečnosti žiadnej inej krajiny," povedal Naím pre AFP. Čína podľa jeho slov prisľúbila, že sa nebude miešať do záležitostí Afganistanu, ale "namiesto toho pomôže riešiť problémy a prinášať mier".

Militanti hnutia medzitým pokračujú v rozsiahlej ofenzíve v celom Afganistane vrátane územia, na ktorom sú spoločné hranice s Čínou. Miera násilia stúpa v Afganistane od začiatku mája, keď sa začalo sťahovanie Američanmi vedených jednotiek organizácie NATO. Hnutie Taliban v Afganistane následne spustilo rozsiahlu ofenzívu.

Sťahovanie spojeneckých vojakov je v súčasnosti už takmer ukončené. Talibovia v rámci ofenzívy obsadili desiatky afganských okresov a hraničných priechodov a obkľúčili niekoľko provinciálnych hlavných miest. Boje pokračujú najmä vo vidieckych oblastiach a mierové rokovania medzi afganskou vládou a Talibanom doposiaľ nepriniesli dohodu o ukončení vojny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok