Grigar si zaistil postup do semifinále K1. Obsadil ôsmu priečku

TA3 TASR
28.7.2021 10:13

Slovenský vodný slalomár Jakub Grigar si s prehľadom zaistil postup do semifinále K1 na olympijských hrách v Tokiu. V druhej kvalifikačnej jazde si ešte vylepšil čas na 92,38 aj s dvoma trestnými sekundami a obsadil 8. priečku s mankom +2,24 s na najrýchlejšieho Hannesa Aignera z Nemecka.

Grigar si zaistil postup do semifinále K1. Obsadil ôsmu priečku
TASR/Michal Svítok

Po prvej jazde však musel rýchlo ukončiť mediálne povinnosti, keďže v hektickom programe a horúcom počasí mu prišlo trochu nevoľno, no po pár minútach bol opäť v poriadku a v druhej jazde si ešte vylepšil čas.

Pri olympijskom kanáli Kasai panujú náročné podmienky, vysoká teplota vzduchu i vody a vysoká vlhkosť narobili niektorým pretekárom problémy. Menšie mal aj víťaz júnových pretekov SP v Markleebergu. "Prvá jazda bola taká kontrolovaná, veril som, že zaručí postup a aj to tak bolo. Počas nej som sa cítil v pohode, ale potom prišiel taký hektický moment, keď som musel rýchlo utekať na pojazdovú kontrolu. V tom teple a vlhku, ktoré tu máme, som si musel nasadiť respirátor, nejako som to prestal zvládať a pomaličky som začal trošku odpadávať. Musel som vynechať mediálne povinnosti, ale do pätnástich minút sme to dali dokopy a už to bolo v pohode," povedal Grigar pre TASR.

O medailu zabojuje v piatok

Nemilý incident dvadsaťštyriročného pretekára nerozladil. Už v úvodnej jazde si časom 94,37 s zabezpečil postup a v druhej ho ešte vylepšil (92,38 s). S dvoma trestnými sekundami obsadil 8. priečku s mankom +2,24 s na najrýchlejšieho Hannesa Aignera z Nemecka. Zvládol to aj napriek tomu, že takmer štyri dni nebol na divokej vode. Nedovolil mu to nabitý program na kanáli Kasai: "Nebolo to jednoduché, mali sme skoro štvordňovú pauzu od divokej vody. Potom sa nejazdí úplne najlepšie a myslím si, že v tej prvej jazde to bolo celkom vidno. Nemal som to pod kontrolou, tak ako by som si to predstavoval. Ale zafungovala dobre, postúpil som a v druhej sa mi už išlo oveľa lepšie. Dnes som si to na tej vode užil. Kvalifikácia fungovala ako celkom dobrý tréning."

Pri svojej olympijskej premiére v Riu de Janeiro obsadil 5. miesto, keď ho len dve bránky delili od medaily. Aj teraz má vysoké ambície, ale pred druhým súťažným kolom o nich nechcel hovoriť: "Keďže poznám vodný slalom, nerád by som hovoril o konkrétnych cieľoch. Budem veľmi rád, keď sa mi podarí zájsť jazdu, s ktorou budem spokojný a ktorú budem mať pod kontrolou. Potom budem už len v cieli sledovať, na čo to vydá, a verím, že by to mohol byť nejaký krajší úspech."

Grigara čakajú súboje o medaily v piatok 30. júla. Semifinále je na programe o 7.00 SELČ, finále o dve hodiny neskôr.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok