Pozor na vdýchnutie vody pri plávaní: Do pľúc sa dostanú aj smrteľné baktérie

TA3/bd
28.7.2021 09:00

Príznaky vody v pľúcach z plávania môžu mať fatálne následky, ak nie sú rozpoznané a ihneď liečené. Tekutina v pľúcach zvyčajne pochádza z fyziologických príčin, ako je napríklad pľúcny edém. Vie sa však nahromadiť aj z plávania. Voda, ktorú nechtiac prehltnete pri plávaní by mohla skončiť v pľúcach a spôsobiť ochorenia prenášané vodou.

Pozor na vdýchnutie vody pri plávaní: Do pľúc sa dostanú aj smrteľné baktérie
Pexels

Správne dýchanie

Plávanie je zdravá fyzická aktivita, ktorej sa môže venovať takmer každý, ale aj pri ňom existuje veľa rizík. Niektoré z menej známych sú riziká spojené s prehĺtaním vody. Začiatočníci a deti sú skôr náchylní na neúmyselné vdýchnutie vody, kým sa naučia plávať a zvládať techniky dýchania.

Naučiť sa správne dýchať, keď plávate, je nevyhnutné, pomáha vám to rozvíjať rytmus pri vykonávaní konkrétnych plaveckých spôsobov. Kľúčom k zabráneniu vstupu vody do úst je vydýchnuť, keď sa hlava blíži k vodnej hladine.

Tip: Neúmyselné vdýchnutie alebo "prehltnutie" vody počas plávania môže prispieť k rekreačnému ochoreniu z vody, ktoré môže byť vážne, niekedy aj smrteľné.

plavania Pexels

Voda v pľúcach vs. topenie

Nebojte sa, neexistuje nič také ako druhotné utopenie. Ak sa počas tréningu nadýchate vody a viete chodiť a rozprávať, nemôžete sa „utopiť“. To ale neznamená, že príznaky vody v pľúcach, ktoré sa objavia o niekoľko dní neskôr, by ste mali ignorovať. Nabratie vody do pľúc pri plávaní vás môže vystaviť choroboplodným zárodkom, ktoré môžu spôsobiť rekreačné ochorenie z vody.

Info plus: Rekreačná choroba z vody je všeobecný termín pre chorobu spôsobenú požitím vody.

pluca Pexels

Legionella je baktéria, ktorá spôsobuje typ zápalu pľúc všeobecne známy ako legionárska choroba. Aj keď je liečiteľná, ochorenie je potenciálne smrteľné pre ľudí s inými pľúcnymi problémami alebo pre ľudí, ktorí majú oslabený imunitný systém.

Teplá voda, ktorá nie je správne chlórovaná - napríklad voda nachádzajúca sa v nedostatočne vyčistených vírivkách, teplých bazénoch alebo vlažných jazerách - je skvelým miestom na objavenie legionell. 

Tip: Buďte zvlášť opatrní, aby ste nevdýchli aj samotné výpary zo špinavej vody.

plavanie Pexels

Vyšetrenie pľúc

Ak ste inhalovali vodu a máte ťažkosti s rozprávaním alebo hlbokým dýchaním, poraďte sa s lekárom. Ak sa ťažkosti s dýchaním, kašeľ alebo iné príznaky vody v pľúcach objavia o niekoľko dní neskôr, je rovnako potrebné vyhľadať lekársku pomoc. Lekár vás popočúva stetoskopom. Praskavý zvuk v pľúcach je spoľahlivým indikátorom toho, že sa v nich zhromaždila tekutina.

Ak ste plavecký začiatočník, vyhýbajte sa kúpaniu v prírodných jazerách. Namiesto toho sa držte miestneho bazéna, ktorý dodržiava pravidelný harmonogram čistenia. Zdokonaľujte svoje schopnosti, aby ste minimalizovali vdýchnutie vody do pľúc.

Témy: choroba
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok