Guatemala zrušila zmluvu na časť dodávky ruskej vakcíny. Rokuje s inými firmami

TA3 TASR
28.7.2021 08:10

Guatemalský prezident Alejandro Giammattei v utorok uviedol, že jeho krajina opätovne prerokovala zmluvu o dodávke vakcíny Sputnik V ruskej výroby a kontaktovala už aj spoločnosti Pfizer, Moderna a Johnson & Johnson.

Guatemala zrušila zmluvu na časť dodávky ruskej vakcíny. Rokuje s inými firmami
TASR/Jakub Kotian (ilu)

Ako v stredu informovala agentúra Reuters, Guatemala - krajina s 18 miliónmi obyvateľov - podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva zatiaľ naočkovala iba 309.339 ľudí. Guatemala mala s Ruským fondom priamych investícií (RFPI) uzavretú zmluvu o dodávke 16 miliónov dávok vakcín Sputnik V, ktoré sa však značne oneskorilo, čo minulý mesiac primalo časť guatemalských vládnych úradníkov, aby začali hovoriť o nutnosti žiadať Rusko o vrátenie peňazí.

Giammattei na tlačovej konferencii povedal, že pôvodný kontrakt na ruskú vakcínu bol opätovne prerokovaný a podľa jeho novej verzie by Guatemala mala dostať polovicu - osem miliónov - dávok Sputniku V.

Peniaze, ktoré mali ísť na úhradu zvyšnej časti dodávky ruskej vakcíny Sputnik V, budú teraz reinvestované do nákupu ôsmich miliónov dávok vakcín od spoločností Pfizer, Moderna alebo Johnson & Johnson, vysvetlil Giammattei.

Guatemala vyplatila Ruskému fondu priamych investícií za osem miliónov dávok Sputniku V sumu 79,6 milióna dolárov (67.4 milióna eur). Zatiaľ však dostala iba 550.000 dávok vakcíny.Toto omeškanie vyvolalo kritiku vlády a výzvy na prešetrenie celej záležitosti. Desiatky sociálnych, vzdelávacích a humanitárnych organizácií požadovali dokonca Giammatteiho demisiu.

Okrem zakúpených ruských vakcín Guatemala dostala aj viac ako tri milióny dávok iných vakcín vrátane darov od USA, Indie, Izraela a Mexika, ako aj prostredníctvom nákupov z programu OSN Covax.

S celkovým počtom 17 miliónov obyvateľov zaznamenala Guatemala od začiatku pandémie 355.223 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 10.174 úmrtí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok