Ústavný súd pozastavil časť vyhlášky o režime na hraniciach

TA3 TASR
27.7.2021 17:42

Ústavný súd pozastavil účinnosť časti vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorou sa upravuje aktuálny režim na hraniciach. Rozhodlo o tom v utorok plénum ÚS SR na neverejnom zasadnutí.

Informoval o tom tlačový a informačný odbor ÚS SR. Vyhlášku napadla opozícia, jej návrh prijal súd na ďalšie konanie v celom rozsahu. "Pozastavuje účinnosť paragrafu 9 vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia ku karanténnym povinnostiam osôb po vstupe na územie Slovenskej republiky, uverejnenej 16. júla 2021," uvádza sa v tlačovej správe. Návrhu na pozastavenie účinnosti vo zvyšnom rozsahu súd nevyhovuje.

Konkrétne ide o dočasnú výhodu pre ľudí, ktorí zatiaľ dostali iba prvú dávku vakcíny. Tí mali mať do druhého augusta možnosť po návrate na Slovensko absolvovať PCR test už v prvý deň a po negatívnom výsledku ukončiť karanténu.

"Zatiaľ nemáme k dispozícii znenie uznesenia Ústavného sudu SR. Potrebujeme sa s ním oboznámiť a situáciou sa budeme zaoberať. Do účinnosti predmetného uznesenia platí súčasný režim na hraniciach," uviedla hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

Na Ústavný súd SR sa opätovne obrátila opozícia 19. júla. Vyhlášku, ktorá posiela každú nezaočkovanú osobu po návrate na Slovensko do povinnej 14-dňovej karantény, považuje za protiústavnú. Podanie podporil Smer-SD i nezaradení poslanci mimoparlamentného Hlasu-SD.

Opozičný Smer-SD víta, že súd prijal ich podnet na ďalšie konanie. "Jasne deklaruje, že je problém vo vydávaní vyhlášok Úradom verejného zdravotníctva," uviedol hovorca strany Ján Mažgút. Strana verí, že ÚS podanie dôkladne posúdi a nakoniec rozhodne v prospech ústavnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok