Demokrati vyšetria, čo sa presne stalo počas útoku na Kapitol. Preskúmajú aj úlohu Trumpa

TA3 TASR
27.7.2021 14:25

Demokratická strana USA začína v utorok svoje vlastné vyšetrovanie útoku na washingtonský Kapitol zo 6. januára.

Vyšetrovacia komisia sa podľa agentúry AP zamerajú na príslušníkov orgánov činných v trestnom konaní, ktorých počas tohto útoku fyzicky napadol dav priaznivcov vtedajšieho amerického prezidenta Donalda Trumpa. 

Šéf výboru pre kontrolu tajných služieb Snemovne reprezentantov Adam Schiff, ktorý je aj členom vyšetrovacej komisie, povedal, že cieľom vyšetrovania je "informovať verejnosť o tom, čo sa v ten deň naozaj stalo".

Vytvorili vyšetrovaciu komisiu

Predseda vyšetrovacej komisie Bennie Thompson povedal, že vyšetrovanie má preskúmať úlohu prezidenta Trumpa na nepokojoch, účasť pravicových skupín a možné zlyhania v oblasti bezpečnostných opatrení, ktoré stovkám ľudí umožnili vniknúť do priestorov Kapitolu. Snemovňa reprezentantov Kongresu Spojených štátov začiatkom júla schválila vytvorenie osobitnej komisie na vyšetrovanie útoku na sídlo Kongresu zo 6. januára.

Násilný dav Trumpových stúpencov sa 6. januára dokázal dostať cez policajtov a vtrhol do budovy Kapitolu, kde prenasledoval zákonodarcov oboch komôr Kongresu, ktorí práve spoločne definitívne potvrdzovali víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách. Trumpovi priaznivci sa tento proces snažili zastaviť. 

Mnohí členovia Republikánskej strany výtržnosti zo 6. januára bagatelizujú alebo úplne popierajú. Vyšetrovanie Demokratickej strany označujú za politicky motivované.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok