Nákaza v Španielsku ustupuje, po týždňoch prudkého rastu prišiel zlom

TA3 TASR
27.7.2021 09:17

Španielske ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že šírenie koronavírusu sa po dlhých týždňoch prudkého nárastu prípadov nákazy už spomaľuje. V utorok o tom informovala tlačová agentúra AP.

Nákaza v  Španielsku ustupuje, po týždňoch prudkého rastu prišiel zlom
TASR/AP

Prudké stúpanie v počte infekcií spôsobovali predovšetkým vekové skupiny mladých ľudí, ktorí ešte len majú byť proti koronavírusu očkovaní. Krajina hlásila posledné dva týždne 700 nových prípadov nákazy na 100.000 obyvateľov, čo je hodnota, ktorú Španielsko zaznamenávalo iba v tretej veľkej vlne na začiatku tohto roka, keď dosahovalo vrchol – 900 nových prípadov na 100.000 obyvateľov.

Ministerka zdravotníctva Silvia Calzónová v pondelok povedala, že jednotýždňová kumulatívna incidencia klesla prvýkrát za celé týždne na menej než polovicu 14-dňového údaja. To vedie predstaviteľov španielskeho zdravotníctva k presvedčeniu, že nákaza ustupuje.

Nákazlivejší variant koronavírusu – variant delta – tvorí od začiatku tohto týždňa väčšinu nových prípadov, uviedlo v pondelok v správe ministerstvo zdravotníctva. Takmer osem percent nemocničných lôžok v celej krajine je obsadených pacientmi s ochorením COVID-19, hoci obsadenosť jednotiek intenzívnej starostlivosti (JIS) je teraz už viac než 16-percentná a rastie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok