Varovné príznaky úpalu neignorujte, môže vám poškodiť mozog

TA3/bd
26.7.2021 18:00

Teploty dosahujú toto leto vysoké hodnoty, mnohým to však nebráni v tom pohybovať sa na slnku, cvičiť alebo aj dlhé hodiny túrovať. Vystavujete sa totiž riziku chorôb spojených s teplom. Patrí sem úpal, potenciálne život ohrozujúci stav, ktorý si vyžaduje častokrát lekársku pomoc.

Varovné príznaky úpalu neignorujte, môže vám poškodiť mozog
Pexels

Je preto dôležité poznať príznaky úpalu a vyčerpania z tepla. Ich spozorovanie by vám mohlo zachrániť život alebo život niekoho iného.

Ako vzniká?

Úpal vzniká, keď dôjde k prehriatiu organizmu a telo prestáva správne fungovať. Telo hlási, že je prehriate a počas dňa sa nestihlo dostatočne ochladzovať potením. Jeho termoregulácia zlyhala. Počúvajte svoje telo v počiatočných štádiách a dávajte pozor na príznaky.

upal Pexels

Kŕče z tepla

Prvým príznakom, ktorý si môžete všimnúť sú horúčky, ktoré zahŕňajú svalové kŕče v nohách a bruchu, silné potenie, únavu a smäd. Možno máte pocit, že to nič nie je a stáva sa vám to často. Zastavte však, oddýchnite si, vypite športový nápoj obsahujúci elektrolyty a zostaňte v pokoji, kým kŕče nezmiznú. 

Biela pokožka

Medzi ďalšie varovné príznaky patrí chladná, vlhká, bledá pokožka, bolesti hlavy, nevoľnosť a závraty. Ak je vaša pokožka studená a vlhká, premiestnite sa na chladné miesto a hydratujte sa.

Pozor: Úpal sa zvyčajne vyvíja z ignorovania príznakov vyčerpania z tepla.

upal Pexels

Zvracanie

Je to znamenie nebezpečenstva, pokiaľ ide o horúčavu. Vyčerpanie tekutín v tele vedie k príznakom ako smäd, slabosť a bolesť hlavy a vyčerpanie solí spôsobuje svalové kŕče, závraty, nevoľnosť a zvracanie. Zvracanie je jasný signál, že musíte prestať s tým, čo robíte, a vyhľadať tienisté miesto (alebo ešte lepšie klimatizáciu), povoliť tesné oblečenie a dať si na telo chladné obklady.

Slabý alebo rýchly tep

Úpal môže tiež narušiť váš srdcový rytmus. Vyčerpanie z tepla môže spomaliť pulz, zatiaľ čo rýchly a silný pulz naznačuje úpal. Tak či onak, niečo nie je v poriadku.

Info plus: Úpal a úžeh si často ľudia pletú. Úžeh je vlastne druhostupňový úpal. Okrem nevoľnosti máte aj spálenú kožu od slnka.

upal Pexels

Zmätok

Úpal môže pôsobiť aj psychicky, cítite sa dezorientujúco. Človek je zmätený, vyčerpaný alebo dokonca v bezvedomí. Aj správanie môže byť zvláštne. Keď sa obávate o zdravie a vidíte vyčerpaného človeka, spýtajte sa ho základné otázky či vie, kde je, čo robí a pod. 

Mdloby

Úpal je vážny problém a môže viesť k poškodeniu a smrti mozgu a orgánov, ak človek upadne do bezvedomia. Ak počas horúceho dňa uvidíte spiaceho človeka niekde na lavičke, zobuďte ho a zistite, či mu nie je nevoľno. 

Ako zabrániť úpalu

Najskôr treba poznať príznaky úpalu a vyčerpania z tepla a potom podniknúť kroky na rýchle liečenie ako je odpočinok a hľadanie tieňa. Riziko zmiernite aj tým, že zostanete hydratovaní po celý deň. Vyhýbajte sa pohybu na slnku počas najteplejších častí dňa (slnko je na vrchole medzi 10. a 14. hodinou). 

Info plus: Ľudia, ktorí trpia horúčavami, by nemali byť sami. Mali by byť s niekým, kto môže sledovať ich stav.

Témy: teplo Pokožka
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok