Hron postihla ekologická katastrofa. Po silnej búrke sa rieka plní uhynutými rybami

TA3 TASR
26.7.2021 14:37

Masový úhyn rýb na rieke Hron spôsobil v pondelok na strednom Pohroní únik digestátu z bioplynovej stanice v obci Budča v okrese Zvolen. Uviedol to hlavný hospodár Miestnej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu v Žiari nad Hronom Richard Štencl a potvrdil Vasilii Repela, konateľ spoločnosti Bioplyn Budča.

„Ráno nám bol loviacimi rybármi nahlásený výskyt uhynutých rýb na rieke Hron pri obci Trnavá Hora. Zistili sme, že voda v Hrone je silne zakalená, zapáchajúca a nepriehľadná,“ povedal Štencl s tým, že okamžite kontaktovali Slovenskú inšpekciu životného prostredia i políciu.

„V dôsledku silnej búrky v okolí Budče došlo k padnutiu stromu, čo spôsobilo poškodenie vaku, ktorý spoločnosť Bioplyn Budča používa na uskladnenie digestátu. Roztrhnutie vaku spôsobilo únik digestátu v objeme približne 400 kubických metrov do Bienskeho potoka a následne do vodného toku Hron,“ uviedol vo vyjadrení Repela. Ako dodal, spoločnosť podnikla okamžité kroky k zamedzeniu úniku organického hnojiva a naďalej odstraňuje škody, ktoré búrka spôsobila.

Rybári začali uhynuté ryby zbierať v obci Trnavá Hora v časti Jalná, na úseku dlhom jeden kilometer vyzbierali asi 600 kilogramov mŕtvych rýb. „Došlo k zníženiu množstva kyslíka a ryby sa začali dusiť,“ vysvetlil Štencl. Uhynuté ryby sa na hladine rieky objavili už aj pri Žiari nad Hronom, situáciu budú rybári ďalej monitorovať na ďalších úsekoch toku smerom k Žarnovici.

„Uhynuli všetky druhy tu vyskytujúcich sa rýb. Je to ekologická katastrofa,“ poznamenal Štencl s tým, že obnoviť generačné stáda niektorých druhov si bude vyžadovať roky hospodárenia. Ako dodal, na strednom Pohroní si podobnú udalosť za posledné roky nepamätá, naposledy tu masový úhyn rýb evidovali ešte koncom 90. rokov minulého storočia.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok