Tuniský prezident po masových protestoch odvolal premiéra a suspendoval parlament

TA3 TASR
26.7.2021 08:26

Tuniský prezident odvolal tamojšieho premiéra a dočasne pozastavil činnosť parlamentu. Budovu parlamentu následne na to obkľúčili armádne vozidlá. Zhromaždili sa pri nej aj demonštranti, ktorí v reakcii na to vyšli do ulíc oslavovať. Najsilnejšia parlamentná strana hovorí o štátnom prevrate.

Tuniský prezident Kajs Saíd v nedeľu odvolal premiéra Hišáma Mašíšího a pozastavil činnosť parlamentu. Rozhodol sa tak na základe 80. článku ústavy, oznámila hlava štátu vo večerných hodinách po krízových rokovaniach, zvolaných v súvislosti s masovými protestami vo viacerých tuniských mestách, kde predtým tisíce ľudí obvinili vládu z nečinnosti v boji proti koronavírusovej pandémii.

V hlavnom meste Tunis sa stovky ľudí zhromaždili pred sídlom parlamentu. Vládnucu Stranu obnovy (an-Nahda) a Mašíšího obviňovali z nezvládnutia boja proti zvyšujúcemu sa počtu infikovaných a požadovali rozpustenie parlamentu. Protesty sa konali aj v mestách Gafsa, Kajruván, Monastir či Súsa.

Nakazených neustále pribúda

V Tunisku, ktoré má takmer 12 miliónov obyvateľov, doteraz zomrelo na v dôsledku ochorenia COVID-19 viac ako 18.000 ľudí. Nakazených neustále pribúda a v nemocnice zápasia s nedostatkom kyslíka. Mnohých Tunisanov preto hnevajú spory medzi parlamentnými stranami a mocenský boj medzi predsedom parlamentu Rašídom Ghannúším, ktorý je tiež predsedom Stranu obnovy, a prezidentom Saídom.

Strana obnovy označila najnovšie kroky prezidenta v stanovisku zverejnenom na  svojej facebookovej stránke za "štátny prevrat proti revolúcii" a avizovala, že spolu s tuniským ľudom bude revolúciu "brániť".

Tunisko, ktorej sa ako jedinej v regióne severnej Afriky podarilo po udalostiach tzv. arabskej jari v roku 2011 zvládnuť prechod k demokracii, trpí vážnou hospodárskou krízou, postihujúcou najmä mladých ľudí. Situáciu ešte zhoršila pandémia nového koronavírusu. Účastníci protestov, ktoré sa obnovili v januári, kritizujú nárast nezamestnanosti, chudoby a korupciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok